علل سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
با توجه به وجود چرخه قاعدگی در زندگی بانوان، تغییرات هورمونی به وجود آمده در سیستم داخلی بدن افراد، امری طبیعی می باشد. هورمون های تولید شده از غده هیپوفیز مغز، می تواند در طول یک چرخه قاعدگی، با نوسانات بسیار بالایی مواجه گردند. این نوسانات با توجه به اعمال تاثیراتی مفید در کارکرد سیستم داخلی، تاثیرات منفی را نیز دارا می باشد.
تاثیرات منفی این امر با عنوان “سندروم پیش از قاعدگی” شناخته می شود. PMSنام دیگر سندروم پیش از قاعدگی می باشد. این عارضه برای بانوان با توجه به میزان ویتامین و پروتئین بدن و همچنین گرایش های روحی آنان، در زندگی افراد به یک میزان اثر نمی گذارد. آسیب روحی و جسمی برای بانوان، یک آسیب شناخته شده می باشد اما برخی افراد در اثرپذیری این آسیب، مقاومت می کنند.
پیشنهاد میکنیم در ادامه مقاله درمان بیماری فیبروم و میوم را نیز مطالعه کنید.
با این حال آشنایی با انواع علائم و عوارض سندروم پیش از قاعدگی، می تواند به شناخت تاثیرات این عارضه در زندگی بانوان، کمک نماید. سندروم پیش از قاعدگی از زمان خروج تخمک از تخمدان اتفاق می افتد، چرا که هورمون استروژن و پروژسترون از نظر مقداری دچار تغییر شده و خروج تخمک را سبب ساز می شوند.
با این حال تغییرات مقداری هورمون، تاثیر بسزایی در حالات بدنی و روحی می گذارد. برای حالات بدنی، درد، تورم و گرفتگی عضلات را ایجاد می کند و برای حالات روحی نیز علائم افسردگی را به نمایش می گذارد.
تاثیرات سندروم PMS
تاثیراتی که سندروم پیش از قاعدگی روی حالت بدنی دارد، می تواند شامل موارد زیر باشد :
- درد در سینه های بانوان به همراه تورم و التهاب، در مواردی خارش نیز مشاهده می شود.
- گرفتگی عضلات پا، لگن و همچنین زیر شکم
- افزایش درد نبض دار در قسمت های مختلف سر
- ایجاد نفخ شکمی و مشکلات عمده در دفع
پیشنهاد میکنیم در ادامه مقاله علائم و عوارض فیبروم رحم را نیز مطالعه کنید.
- ایجاد یبوست و یا اسهال بدون اثرپذیری از وعده های غذایی مصرفی
- افزایش وزن کاذب و همچنین تورم در دست و پا
- بروز آکنه های مختلف هورمونی در روی صورت، کتف، شانه و بازوها
با این حال در کنار تجربه تغییرات بدنی ناخوشایند سندروم پیش از قاعدگی، تغییرات حالات روحی برای بانوان می تواند دردآورتر از تغییرات حالات بدنی باشد. به گونه ای که افت کیفیت زندگی زناشویی و خانوادگی، از اولین نتایج این عارضه خواهد بود.
- گوشه گیری و پرهیز از تجمعات خانوادگی و دوستانه به سبب عدم تحمل شلوغی
- داشتن حس بی فایده و بی ثمر بودن
- نگرانی و دلهره برای اتفاقاتی که رخ نداده است
- عصبانی شدن بدون دلیل
- گریه و حس تنهایی در اغلب اوقات
- نداشتن خواب باکیفیت و شب بیداری
- تغییر آشکار در میل جنسی
مشکلات روحی PMS، همواره با مشکلات روحی بیماری افسردگی در یک دسته قرار می گیرند. با این حال برخی از افراد با تجربه این حالات در مدت زمان طولانی تر، باید برای درمان اصولی اقدام نمایند. مدت زمان معقول برای تجربه حالات روحی و بدنی موردنظر، حداکثر 11 روز و حداقل 5 روز می باشد.
پیشنهاد میکنیم در ادامه مقاله تدابیر سلامت رحم و تخمدان را نیز مطالعه کنید.
بعد از اتمام دوره پریودی، حالات موردنظر از بین رفته و کیفیت زندگی به حالت نرمال برمی گردد. در غیر این صورت مشکل در نوع ریشه ای بوده که باید توسط پزشک، مورد بررسی قرار برگیرد. پزشک متخصص زنان و روان پزشک، می توانند در درک چرایی این حالات به افراد کمک نمایند.
راه های مقابله با این عارضه
بخش مهمی که بعد از روشن شدن علائم سندروم پیش از قاعدگی، نیاز به بررسی و شناخت دارد، آشنایی با نحوه مقابله با حالات مذکور می باشد. به عبارتی ایجاد تغییرات بدنی و روحی، باید با اقداماتی خاص، مورد مقابله قرار بگیرد. پزشکان برای این کار، برخی داروهای مسکن و ضد التهاب را برای دردهای جسمانی تجویز می کنند.
پیشنهاد میکنیم در ادامه مقاله درمان سندروم پیش از قاعدگی را نیز مطالعه کنید.
برای حالات روحی نیز در مواقع حاد، استفاده از داروهای آرام بخش و ضد استرس، توصیه می گردد. اما برخی از افراد با استفاده از دستورات طب سنتی، از روش های مناسب و اصولی برای کاهش دردهای روحی و جسمی بهره می برند. البته تاثیری که روش های طب سنتی در کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی داشته است، برای همگان یکسان نیست.
در هر دو روش مدرن و طب سنتی، ورزش جایگاه مهمی برای کاهش میزان دردهای ناشی از سندروم پیش از قاعدگی دارد. لذا انجام ورزش های روزانه می تواند کاهش دردهای بدنی را به میزان بسیار زیادی کاهش دهد. لذا برای تسکین حالات روحی نیز بهتر است از ورزش یوگا استفاده کرد.