در سالهای اخیر به دلیل اطلاع رسانی سازمانهای بهداشتی استفاده از داروهای شیمیایی کاهش داشته است و در مقابل افراد زیادی با توجه به خواص زیاد گیاهان یا دانههای گیاهی، روی به مصرف گیاهان و دانههای گیاهی آوردهاند.
دانه هل سبز یکی از این دانههای گیاهی پرطرفدار است. در این مقاله قصد داریم خواص درمانی هل را بهطور کامل شرح دهیم.
طبع هل
هل گیاهی از نژاد زنجبیلیان است و دانههایی در سه نوع سفید، سبز و سیاه دارد. هل سفید از دستکاری شدن هل سبز تولید میشود.
همچنین هل را میتوان ملکه ادویهجات دانست. دانه سبز رنگ هل به علت طعم و عطر قویای که دارد، از دو نوع دیگر سفید و سیاه، مرغوبتر بوده و بسیار مورد استفاده است. آسیاییها بیشترین مصرفکنندگان هل در جهان هستند.
از نظر طب سنتی، هل مثل دارچین، دارای طبع گرم و خشک است. از مغز و پوست دانه هل یا عرق هل به علت عطر و خواص مفیدی که دارد در شیرینی، دسر، نوشیدنیها، دمنوشها و طبخ برخی غذاها استفاده میشود
خواص دارویی هل
خواص هل برای سلامتی بدن بسیار زیاد است. هل منبعی از ویتامینها و مواد معدنی و مغذی ضروری بدن مانند ویتامینهای A، B، C و ریبوفلاوین و… است.
هل به دلیل سرشار بودن از آنتیاکسیدانهایی مانند پلیفنولها، در برابر رشد سرطان از بدن حفاظت میکند. همچنین چای و عرق هل سر درد بلغمی را به سرعت تسکین میدهد و بیماریهای گوارشی را درمان میکند.
چای هل این نوشیدنی خوشعطر و طعم میتواند برای مشکلات سوهاضمه و مشکل نفخ معده بسیارعالی باشد.
خواص هل سبز برای لاغری
طبق تحقیقات انجامشده، هل به علت داشتن مقادیر بالای فیبر اشتها را تا حد زیادی کاهش داده و متابولیسم بدن را افزایش میدهد. در نتیجه یکی از ادویههای مفید برای کاهش وزن و لاغری محسوب میشود. همچنین هل دارای مادهای به نام ملاتونین است که فرایند چربیسوزی را افزایش میدهد.
طرز استفاده از هل برای لاغری
میتوانید مقداری پودر هل را در چای طبیعی روزانه خود ریخته و میل کنید که یکی از بهترین راههای استفاده از هل برای لاغری و چربی سوزی است. همچنین میتوانید از دمنوش هل نیز استفاده کنید.
خواص عرق هل
همانطور که گفته شد، طبع عرق هل گرم و خشک است اما با اینحال درجه گرمی خیلی زیادی ندارد. اما مصرف بیش از حد عرق هل برای گرم مزاجان ضرر دارد و میتواند در گرم مزاجان موجب سر درد شود.
عرق هل برای رفع برخی از سردردها بهویژه سردرهای بلغمی و همچنین سردردهای ناشی از باد، سرما و سینوزیت بسیار مفید است. از دیگر خواص کلی عرق هل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویتکنده قلب
- بادشکن بودن و خارج کردن گاز معده و روده از بدن
- تقویتکننده بدن
- باز کننده قاعدگی
- برطرف کننده زخم دهان و خوشبوکننده دهان
- تسکین گوش درد
- بهبود سرماخورگی
- تسکین درد روماتیسم
- ضد مسمومیت
- رفع بیماریهای چشم
خواص چای هل
چای هل یک نوشیدنی رایج و بسیار پراهمیت در فرهنگ شرق است. این دمنوش اثرات شگفتانگیزی بر پوست صورت دارد و از درون و بیرون باعث سلامت پوست شما میشود.
رادیکالهای آزاد یکی از دلایل بروز سرطان هستند. بهعلت وجود آنتیاکسیدانهای زیاد در چای هل، این آنتیاکسیدانها به مبارزه با رادیکالهای آزاد کمک کرده و در نتیجه باعث ضدپیری بودن هل میشوند.
هل با افزایش گردش خون در پوست، به پوست شما جلا و طراوت میبخشد.
خواص چای هل برای موی سر
چای هل تارهای ضعیف مو را تقویت میکند. هل به علت دارا بودن خواص ضداکسیداتیو، تارهای ضعیف موی سر را تقویتکرده و موهایی قوی و سالم به شما هدیه میکند.
چای هل در برابر عفونتها از پوست سر محافظت میکند. علاوه بر تمام فواید ضدمیکروبی و ضدباکتریایی؛ چای هل در برابر انواع عفونت از پوست سرتان محافظت میکند.
طرز تهیه چای چربی سوز هل و زنجبیل
هر روز صبح یک دانه هل کامل یا نصف قاشق چایخوری پودر هل و نصف قاشق چایخوری زنجبیل و نصف قاشق چایخوری رازیانه را به یک قوری آب داغ در دمای 80 درجه اضافه کنید و بگذارید 5 دقیقه دم بکشد و سپس میل کنید. این دمنوش نهتنها به چربی سوزی شما کمک میکند، بلکه باعث سم زدایی بدن هم میشود.(این نسخه برای خانمها توصیه میشود)
خوردن هل در بارداری
هل در حفظ سلامت مادر و جنین بسیار مفید است؛ اما بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود حتما مشورت کنید. مقدار هل که به عنوان طعم دهند چای استفاده میشود، مصرف آن ممانعتی برای دوران بارداری و شیردهی ندارد و میتواند تا حدودی به کاهش تهوع در این دوران کمک کند.
اما خانمهای باردار برای جلوگیری از تداخل دارویی نباید از ادویه هل برای خوش طعمکردن غذای خود استفاده کنند. برای مصرف هل در بارداری مثل بسیاری از مواد غذایی دیگر نباید زیادهروی شود. ضمن اینکه خانمهای باردار برای جلوگیری از تداخل دارویی بهتر است، از مصرف آن پرهیز کنند.
مضرات هل
مصرف هل در مقادیر کم به مصرف کننده آسیبی وارد نمیکند، اما میتواند در صورت استفاده بیش از حد در افرادی که مزاج گرم دارند، ایجاد سردرد کند.
استفاده از مقدار متعادلی از عرق هل در دوران بارداری و شیردهی منعی ندارند، ولی در صورت استفاده بیش از حد، باید با پزشک مشورت شود.
در برخی موارد باید در مصرف هل احتیاط کرد. همچنین مصرف بیش از اندازه آن میتواند باعث تپش قلب شود.
عرق هل برای کسانی که دچار بیماری سیفیلیس و سوزاک هستند تجویز نمیشود. اگر دچار بیماری سوزاک و سیفیلیس هستید از هل و سایر مشتقات هل مثل روغن هل استفاده نکنید. هل برای افرادی که دچار یبوست هستند، مضر است.
بهتر است در دورانی که دچار مشکل یبوست هستید، عرق هل مصرف نکنید. همچنین مصرف زیاد هل برای رودهها مضر بوده و برای رفع این مشکل، آن را باید با کتیرا خورد.