تراریخته چیست و چگونه محصولات تراریخته در ایران را تشخیص دهیم؟

بازدید: 27,576 بازدید
تراریخته چیست

تراریخته چیست؟

تراریخته (GMO: Genetically Modified Organism) یا همان تغییر یافته ژنتیکی واژه‌ای است که این روزها بارها و بارها به گوشمان خورده است. مبدا و محل پیدایش این تکنولوژی، علت به وجود آمدن آن، چیستی این فرآیند، خوب یا بد بودن آن و شرکت های صاحب امتیاز در تولید این محصولات و اینکه آیا در کشور ما نیز این محصولات کشت یا وارد می شوند، همه و همه پرسش‌هایی هستند که در این مقاله به پاسخ آن‌ها خواهیم پرداخت.

محل تولد و ماهیت تراریخته

اولین بار در سال 1946 در آمریکا دو دانشمند به نام‌های جاشوا لیدبرگ و ادوارد تاتوم با یک آزمایش کشف کردند که DNA می‌تواند از گونه‌ای به گونه دیگر منتقل شود. به این فرآیند ترکیب باکتریایی می‌گویند. با این کشف محصولاتی تولید شدند که در برابر علف کش‌ها مقاوم بودند. در یک کلام می‌توان گفت ماهیت این فناوری در واقع انتقال یک ویژگی خاص از یک موجود زنده به موجود زنده دیگر است به شکلی که در طبیعت و از راه جفت‌گیری این ترکیب DNA اتفاق نمی‌افتد.

تراریخته، خوب یا بد؟

با توجه به مستندات در ابتدا هدف از انجام این فرآیند (تولید محصولات تغییریافته ژنتیکی) افزایش تولید محصولات کشاورزی و کاهش استفاده از سموم و علف کش‌ها و در یک کلام ایجاد امنیت غذایی در سراسر جهان بود. ناگفته نماند سود و بهره مالی ذی‌نفعان (شرکت‌های دارای انحصار تولید بذرهای تراریخته) هم در گسترش و انتشار این محصولات بی تاثیر نبود. از میان ذی‌نفعان تولید این محصولات می‌توان به بزرگ‌ترین شرکت‌های بیوتکنولوژی کشاورزی دنیا که به پنج غول شهرت دارند و عبارتند از: مونسانتو (آمریکا)، سینجنتا (سوییس)، بایر (آلمان)، باسف (آلمان)، دودوپونت (آمریکا) اشاره کرد. ISAAA یا خدمات بین‌المللی برای استفاده از کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی مرجع اصلی آمار و تولید این محصولات در دنیاست که پایگاه آن در آمریکا قرار دارد و طبیعتا حامیان آن شرکت‌های تولیدکننده این محصولات و چند نهاد دانشگاهی و تحقیقاتی در آمریکا، آفریقا و آسیا هستند.

البته این محصولات در سراسر جهان دارای مخالفان و موافقانیست. یکی از دلایل مخالفان این صنعت، انحصاری شدن تولید بذرهای تراریخته و سموم است که ایجاد کننده وابستگی برای کشاورزان و در کل ملت‌ها به این شرکت‌هاست.

طبق آمارها تا سال 2050 جمعیت جهان به بیش از 9 میلیارد نفر می‌رسد که بنا بر این رقم باید تولید محصولات کشاورزی 60درصد افزایش یابد. اکنون سوال اساسی اینجا است که آیا به هر قیمتی می‌شود انسان‌ها را سیر کرد؟ آیا با محصولاتی که سلامت آن‌ها به طور قطعی و کامل تایید نشده، می‌شود تداوم نسل بشر را مورد آزمایش قرار داد؟ آیا حیات بشریت به اندازه‌ای ارزشمند نیست که برای حفظ سلامت نسل آن پس از اطمینان از اصالت و کیفیت یک محصول به تولید و صادرات آن پرداخته شود؟ در نهایت از همه مهمتر اینکه چرا منافع عده‌ای محدود باید بتواند بقای نسل بشر را به مخاطره بکشاند؟

تراریخته

تفاوت تراریخته ها با اصلاح نژادی ها چیست؟

در ابتدا باید گفت که محصولات اصلاح نژاد شده اعم از بذر گیاهان یا دام‌ها به محصولاتی گفته می‌شود که بدون هیچ‌گونه دستکاری ژنتیکی یا نقض کشاورزی ارگانیک به روش بافت یا اصلاح تکثیر و تولید می شوند. یعنی در ماهیت و طبیعت این محصولات هیچ‌گونه تغییر ژنتیکی صورت نگرفته و این محصولات کاملا قابل اطمینان هستند.

یکی از مهمترین تفاوت‌های تغییر یافته‌های ژنتیکی یا تراریخته‌ها با محصولات غذایی ارگانیک و طبیعی یک‌بار مصرف بودن آن‌ها است. به این معنی که بذرهای تراریخته تنها برای یک‌بار در سال قابل کشت و بهره‌برداری هستند و برای کشت سال آینده این محصولات باید مجددا کاشته شوند؛ اما بذرهای طبیعی این قابلیت را دارند که بارها و بارها استفاده شوند و نیازی نیست که هر سال کاشته شوند.

یکی دیگر از تفاوت‌ها از بین رفتن همیشگی اکوسیستم توسط بذرهای تراریخته است. این بذرها با آزاد کردن سموم مختلف اولا برای همیشه در خاک می‌مانند و تجزیه نمی‌شوند. ثانیا نظم و تعادل طبیعت را برهم می زنند و ثالثا ژنی که با دست‌کاری وارد گیاه شده می‌تواند با باد، حشرات و راه‌های دیگر پراکنده شده و کشت‌های ارگانیک و بومی را به تدریج آلوده کند که این یکی دیگر از دلایل مخالفان تراریخته‌ها است.

آیا در ایران محصولات تراریخته تولید می شود؟

برای اولین در سال 1383 کشت برنج تراریخته که به دو کرم ساقه خوار مقاوم بود در سطح تجاری و انبوه در ایران آغاز شد؛ اما به دلیل عدم وجود قوانینی در زمینه ایمنی و سلامت این محصول از مصرف آن جلوگیری شد. تا اینکه در دور دوم ریاست جمهوری آقای روحانی با جایگزینی عیسی کلانتری به جای معصومه ابتکار این برنج در بازارها عرضه شد.

نحوه تشخیص محصولات تراریخته

هم  اکنون در ایران به دلیل اجبار در درج برچسب تراریخته روی محصولات، می‌توان این محصولات را از بقیه تفکیک کرد.

لیست محصولات تراریخته

با توجه به مستندات می‌توان گفت روغن کلزا، ذرت، سویا، عموم روغن‌های نباتی و بخش اعظم غذای دام و طیور تراریخته هستند.

تراریخته ها در بدن انسان چه می کنند؟

مصرف ذرت تراریخته و سم Monsanto’s (که در عموم محصولات استفاده می شود) باعث آسیب رساندن به اندام‌ها، ایجاد تومورهای وحشتناک و مرگ زودرس می‌شود. براساس تحقیقات انجام شده افرادی که از محصولات تراریخته استفاده می‌کنند با تاثیرات جانبی زیر مواجه می‌شوند:

  1. افزایش آلرژی
  2. مقاومت در برابر آنتی بیوتیک‌ها
  3. مشکلات اعضای داخلی
  4. اختلال سیستم تولید مثل (امروزه شاهد افزایش آمار ناباروری در جامعه هستیم)
  5. افزایش نشانه‌های پیری
  6. رشد تمورهای سرطانی (که متاسفانه روز به روز با سرعت نه‌چندان کمی به تعداد عزیزانی که با این معضل در جامعه دست و پنجه نرم می‌کنند افزوده می‌شود)

این گفته که تراریخته‌ها سرطان‌زا هستند، خلاف میل صاحبان این صنعت از سوی سازمان بهداشت جهانی تایید شده است. در یک مطالعه 10 ساله در نروژ معلوم شد که مصرف این محصولات منجر به چاقی، مشکلات گوارشی و آسیب به اعضای مهمی مثل کبد، کلیه، پانکراس و اعضای تناسلی می‌شود.

قابل توجه است که در اروپا کشت و مصرف محصولات تراریخته کاملا ممنوع اعلام شده است و جالب تر اینکه حکومت صهیونستی اجازه ورود حتی یک بذر تراریخته به داخل اسرائیل را نمی دهد.

دسته بندی سبک زندگی تغذیه سالم مجله سلامت
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط
اشتراک در
اطلاع از
guest
44 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسین
حسین

کشورهایی مثل روسیه واسراییل کشت این نوع بذرهاروتوکشورشون جرم میدونن.تاچن سال دیگه نیمی ازجمعیت سرطان میگیرن.مردم بایدمتحدبشن وهمت داشته باشن این بذرهابایدنابودبشه توکشورمون ،تازه جالب اینجاست که شبکه خوزستان توپیام بازرگانی استفاده ازبذراصلاح شده که همون بذرسرطان هست رو به کشاورزاپیشنهادمیده .واقعالعنت به افکارتون

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

واقعا از این نظر شما نا امید شدم هر سلول از گیاه تراریخته یک کارخانه سم سازی است و این در بدن شما فاجعه به بار میاره

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

همه این آسیب های که به تراریخته ها نسبت می دید قبول. ولی توجه داشته باشید که همین تراریخته کردن محصولات کشاورزی اونها رو نسبت به بسیاری از آفت ها مقاوم می‌کنه و مصرف سموم به میزان زیادی کاهش پیدا می‌کنه. و مضرات این سموم از تراریختگی بیشتر نباشند کمتر نیستند.

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

سلام خواهرم سه هفته هست سمت چپش از پشت به طرف جلو زیر سینه اش بی حس میشه یا سوزش شدیدی داره پیش چند دکتر رفته تشخیصشون اینه که زوناست اما تاول نزده خواستم بدونم از چی میتونه باشه لطفا راهنمایی کنید.

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

فاتحه مع الصلوات

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

سلام، میشه لطف کنید غذا های مفید و غیر تراریخته رالیست کنید تا راحتتر انتخاب و تهیه کنیم با تشکر از زحمات شما

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

سلام خانم سلیمی عزیز هردو تراریخته هستند

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

سلام خانم سلیمی عزیز بله هر دو تراریخته اند

ماهرخ سلیمی
ماهرخ سلیمی

سلام. سویای بسته بندی و کارخانه ای تراریخته ست یا سویایی که از آجیل فروشی ها و فله ای می گیریم هم همینطور؟

ماهرخ سلیمی
ماهرخ سلیمی

سلام. سویایی که بسته بندی شده و کارخانه ای هست تراریخته ست یا سویایی که از آجیل فروشی ها می گیریم هم همینطور؟

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

چه بیماری هایی بر اثر استفاده از این محصولات بوجود نیومده دارن مردمو نابود میکنن … چه اشک هایی بابت این مریضی های صعب العلاج ریخته نشده مردم تو یه جنگن لعنتی . باید طب سنتی بیاد جلو اینا رو بگیره من که تا ابد پشتتونم

مریم
مریم

از اطلاع رسانی تون سپاسگزارم. لیست را لطفا بذارید‌. آیا “ملون” هم جزء تراریخته است؟

کارشناس عطارخونه
پاسخ به  مریم

بله

بابایی
بابایی

سلام دکتر ،من ۴ زایمان داشتم ۳تاسزارین بوده،کمردرد شدید دارم طوری که به ران قسمت جلو تاروی زانوم میزنه نمیتنم بنشینن

کارشناس عطارخونه
پاسخ به  بابایی

در صورت داشتن یبوست ، با اجرای تدابیر رفع یبوست به این مهم اقدام کنید .
سردیها و ترشیها معمولا بدن را ضعیف و درد را مسلط می کنند حتما از خوردن این مواد غذایی در طول درمان پرهیز کنید .
روغن مالی مسیر درد با روغن ب111 و کد 123 که ترکیبی از روغنهای گرم هست و از محصولات احیا هستند و یا روغن زیتون یا روغن سیاهدانه خالص چندین بار در شبانه روز .
گرم کردن این مسیر با حوله واتوی گرم صبحها و شبها به مدت 20 دقیقه .
دمکرده گل گاوزبان و سنبل الطیب و اسطوخدوس هر عصر یک لیوان با عسل
به رفع درد کمک میکند .
استفاده از حب درد مفاصل و سیاتیک از داروهای احیا هم به کنترل درد بسیار کمک می کند .
اگر درد تا یکهفته و با تدابیر بالا بهتر نشد حتما جهت فصدخونو بیرون کردن مواد زائدی که در این مسیر باعث گرفتگی و درد شده اند به مطب مراجعه و اقدام کنید .

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

دقیقا

رسول زهرایی
رسول زهرایی

دولت برای اطاعت از اوامر سازمان جهانی بهداشت که زیر نظر آمریکاست مصرف محصولات تراریخته را گسترش میدهد توی یکی از اسنادی که دولت امضا کرده این مسئله بوده

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

کاش توی اسراییل زندگی میکردیم حداقل به مردم سرزمینش اهمیت میده

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

ممنون از اطلاع رسانی شما، ریشه تمام بدیها در جهل است و بهترین راه حل ارتقا دانش مردم

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

سلام خداخیرتون بده که اطلاع رسانی میکنیدولی این بایدجلوش گرفته بشه چون سلامتی مردم درخطره مردم هرچی که مراعات کنندنمیشه …مگه نمیگیدغذای دام وطیورتراریخته است خب مردم ازگوشت وبقیه محصولاتشون استفاده میکنند…خواهشاکاری کنیدکه جلوی تولیدمحصولات تراریخته گرفته بشه…کم مردم مشکل دارن اینم اضافه شده بهش….مسئولین مایااادبگیرن ازمسئولین بعضی کشورهای دیگه که ممنوع کردن

م.چراغی
م.چراغی

هر کسی باید به سهم خودش در اطلاع رسانی برای ممانعت مردم از مصرف این محصوت تلاش کنه

ناشناس
ناشناس

فقط میتونیم بگیم ممنونیم از شما .خواهشا شما برای بچه های ما کاری کنید..اونقد روغنای سالم گرونن وحقوق ما کم نمیتونیم کاری کنیم.وای به حال ما وبچه هامون

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

چرا دولت باید همچین اجازه ای رو تو کشور داده باشه؟! فقط باید با نخریدن اجناس شرکتی به سلامتی خودمون کمک کنیم

ف س
ف س

سلام خواهشمندم لیست مواد غذایی تراریخته دروهم بزارید تاما بدونیم چی بگیریم چی نگیریم

کارشناس عطارخونه
پاسخ به  ف س

سلام روز بخیر؛ تا حد امکان سعی می کنیم این محصولات رو به صورت لیست در همین مقاله در دسترس شما قرار دهیم. ولی چون تعداد این محصولات بسیار زیاد است قطعا تمام محصولات رو نمی تونیم در اینجا لیست کنیم. البته با پیگیری های چند ساله متخصصین از جمله دکتر روازاده، در پشت محصولات تراریخته، آرم تراریخته درج می شود و شما می توانید با دقت به این موضوع محصولات تراریخته را شناسایی کنید.

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

باسلام ممنون وسپاسگزاریم از اینکه مردم را راهنمایی میکنید مگر با این وضعیت گرونی مردم میتونن روغن زرد بخرن دنبه هم که پیدا نمیشه که آب کردمن خودم سعی میکنم ارگانیک استفاده کنم ولی این وظیفه مسئولین ما هستش که به فکر این مردم باشن مردم از کجا باید بدونن که چیزی که تو بازار هستش تراریخته است یا نه انشاءلله که خداوند به مردم کمک کنه که این بلا دور بشه.

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

بله ولی مردم هم باید مطلع باشند

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

مردم باید آگاه باشند. همان طور که عرض کردم با پیگیری دلسوزان قانونی وضع شد مبنی بر اینکه تولیدکنندگان محصولات تراریخته نشان تراریخته در پشت محصول خود درج کنند تا مردم از آن آگاه شوند.

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

سلام روز بخیر؛ با پیگیری های دلسوزان، مقرر گردید تمام تولیدکنندگان محصولات تراریخته نشان تراریخته را در پشت محصول خود درج کنند. تا مردم متوجه شوند. ان شاء الله به زودی سعی می کنیم لیستی از محصولات تراریخته را در اختیار دوستان قرار دهیم.

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

انسانم آرزوست ،متاسفانه مردم ایران خیلی بد شدند و هدفشان غارت همدیگر برای رسیدن به چند زار بیشتر هست انسانیت دفن شده دیگه به فکر هم نیستند جز معدود انسانها

م م
م م

باسلام ما چه گناهی داریم پس ما چی استفاده کنیم مدتی روغن ارده جنجالهای پخت و پز خریدم ولی گرونه دیگه نخریدم بچه های ما چه گناهی دارن تورو خدا کاری بکنید یاحسین

محمد هادیamol_hadi@yahoo.com
محمد هادیamol_hadi@yahoo.com

امیدوارم مسئولین اهتمام بورزند و مانع گسترش این نوع کشت و کار شوند

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

همینکه مارا آگاه میکنی طول عمر با عزت خداوند به شمااعطا کنه و تمام بلایا از شما دور باشه تنها کار من اطلاع رسانی به دوستان و آشتیان وجیهه

م. ر.
م. ر.

سلام تو را به خدا جلوی این کار کثیف این ادمهای خودخواه را بگیرید. نزارید اینقدر مردم ساده ای مملکت مان زچر بکشند. ای کسانی که قدرت دارید میتوانید.این کار را دریق از سرزمینمان نکنید.ممنون از کسانی که دل میسوزونند.

ماری مومن
ماری مومن

واقعا این چیزا را برای چی ب مردمی میگیدکه هییییچ کاری از دستشون نمیاد جزاسترس بیشتری که به اوضاع نابسامان زندگی دراین کشور اضافه میکند اتفاق دیگری هم میافته ؟؟؟؟!!!!به جای انتشار چنین مطالبی اگر کاری ازدستتون برمیاد انجام بدین

کارشناس عطارخونه
پاسخ به  ماری مومن

اگاهی دادن وظیفه ماست و مطالبه گری وظیفه شما

زهرانجفلو
زهرانجفلو

چرا کسی کاری نمیکنه چطور میشه سالم زندگی کرد اگر غیرازتراریخته چیزی برای خوردن وجود نداره سرنوشت ماوبچه هامون چی میشه واینکه راه حل چیه ؟!

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

خود روحانی میاد از تراریخته بخوره که بخورد مردم میده کثافت بی شرف

جواد گلوانی
جواد گلوانی

باید برگردیم به کاشت بذر های سنتی

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

واقعا باید نشر داده بشه تا مردم آگاه شوند و تا میتوانیم از این محصولات استفاده نکنیم

کاربران ناشناس
کاربران ناشناس

کاش یک انسان که یه ذره بویی ازانسانیت برده بودبرایران نظارت میکرد،نه یک مشت دزدنوکرانگلیس که همه ثروت این ملتوبالا بکشن وماهرروزبرای اینگونه مسائل و…دراسترس وناراحتی باشیم.

سید حسن پوررکنی
سید حسن پوررکنی

سلام.هرچه ازراه طبیعی خارج شود برای تمام طبیعت.گیاه.حیوان.انسان.جن.میکروب.ویروس.باکتری.مضره.اگه باوسایل جدیدکمک نکنن آدمهای مسن باخوردن داروتانفس میکشن زنده بمانن وبجای آن اجازه بدن طبیعت تصمیم بگیره هم جمعیت جهان متعادل میشه هم نیازبه تولیدموادمصنوعی مضروتراریخته نخواهدبودهم تعدادزیادی دارو پرستاربرای آدمهای مسن که دیگه نمیتونن اززندگی لذت ببرن وخودشون راضی بمرگ هستن هزینه صرف نمیشود درحالیکه جوانان ازکمبودغذای طبیعی ناتوانن .هرچی دانش بشربیشتربشه اماازعواقب ضررهای دانش جدیدجلوگیری نشه بشربه سرعت داره کره زمین وفضاروبه نابودی میکشانه بایدمردم ازموادخوراکی تراریخته استفاده نکنن تادست اندرکاران اینگونه موادورشکسته شده وسلامتی به طبیعت وانسانها تضمین بشه

افضل رستمی
افضل رستمی

سلام هرچیزی که از طبیعت ذاتی خودش خارج شود یا صدمه میزند یا صدمه می بیند دولت اگر واقعابه فکر مردمش باشه باید حمتا جلوگیری کنه از چنین اقداماتی

حمیده سنماری
حمیده سنماری

خوب کاری از دست مردم برنمیاید افرادی که میتوانند باید جلوی این روش را بگیرند

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت