تاریخچه طب سنتی
از 150 سال پیش به این سو یعنی پس از ورود طب مدرن و علوم جدید به ایران، طب سنتی همواره با چالش علمی بودن و واقعنمایی تجربی گزارههای خود روبهرو بوده و همیشه منتقدان از منظر علوم جدید آن را به مبارزه طلبیدهاند.
این واقعیتی آشکار است که زبان طب سنتی با زبان علوم تجربی متفاوت است و نگاه آن به انسان و نحوه توصیف آن از پدیدههای جسمانی نیز با طب مدرن همخوانی ندارد. از همان یکونیم قرن پیش تاکنون برخی مولفان کوشیدهاند که گزارههای طب سنتی را (از مبانی گرفته تا معالجات) براساس علوم جدید تبیین نمایند و نشان دهند که طب سنتی نیز با وجود زبان متفاوتش در کنه و باطن خود، دانشی سازگار و حتی منطبق بر علوم جدید است. حتی میتوان به محک تجربه، درستی فرضیات آن را اثبات کرد و آن را به مثابه دانشی تجربی به کار برد.
برخی نیز بر این باور بودهاند که طب سنتی دانشی نظاممند و خودکفاست که هماهنگی درونی اجزای آن و نیز کارآرایی آن در عمل برای اطمینان از درستیاش کافی است. هرچند مفاهیم آن با یافتههای علوم جدید یکسان نباشد. این گروه بر حفظ یکپارچگی و تمامیت طب سنتی و پاسداشت زبان خاص آن تاکید میورزند و استقراض از مفاهیم و واژگان علوم جدید را بیهوده و حتی مضر میدانند.
فارغ از میزان درستی هرکدام از این دو رویکرد به نظر میرسد که اصل موضوع تطبیقپذیری و همپوشانی طب سنتی با طب مدرن جای تامل و درنگ بسیار دارد.
افزون بر آن باید مشخص شود که این تطبیقپذیری در چه بخشهایی از این دو مکتب طبی ممکن و در چه بخشهایی غیرممکن است؟ آیا همانگونه که مثلا تشریح قدیم با آناتومی جدید (سوای اختلاف در زبان و واژگان) مشابهت دارد، مباحث «اسباب و علل»، «دلایل و علائم» و تدابیر درمانی نیز همان اندازه با «فیزیوپاتولوژی»، «سمیولوژی»، «فارماکولوژی» و درمانهای طب جدید همسانی دارند؟
آیا برای مبانی طب سنتی در مبحث امور طبیعیه میتوان نظیری در طب جدید یافت و آیا میتوان برای درک هر یک از مفاهیم و اصطلاحات طب سنتی به سراغ حوزه واژگانی طب جدید رفت و از آن جا معادلیابی کرد و آیا در این، جابهجاییها و جایگزینیها مفاهیم دچار اصتحاله و دگرگونی نخواهد شد؟
پرسش دیگر این است که آیا اصولا به کار بردن روش تجزیهای و رویکرد کمیتگرای علوم تجربی برای شناخت و توجیه مبانی و تعاریف اساسی طب کهن (که دانشی حکمی تجربی مبتنی بر کیفیات است) منطقی و روا هست یا خیر؟
تعریف طب سنتی یا طب قدیم
طب قدیم یا همان سنتی علمی است که درمورد بدن انسان، طبایع مختلف، مزاج های گوناگون، اثر داروهای گیاهی با مزاج های مختلف و گاهی اوقات جراحی و مزاج فصول و نوشیدنیها و خوراکیها بحث میکند.
در این علم علل بیماریها و سپس درمان توسط داروهای مختلف گیاهی و انواع معجونها، خوراکیها، نوشیدنیها و بعضی مواقع توسط جراحی بیمار را درمان میکنند.
طب سنتی از داروهای گیاهی، حیوانی و معدنی استفاده میکند. حجامت، بادکش و فصد نیز در این طب وجود دارد. شناخت و تشخیص بیماریها از طریق نبض، ادرار، مدفوع و علائم بالینی بیمار نیز در طب سنتی انجام میشود.
تعریف طب اسلامی یا طب عربی
افرادی که از این طب یاد میکنند دو دستهاند: عدهای آن را دستاوردهای طبی مسلمین با لحاظ دورههای ترجمه، نقد، تاسیس و سرانجام بسط و گسترش آن در قرون اول تا هفتم هجری میدانند و از آن به نامهای مختلف از جمله طب عربی یاد میکنند و همپوشانی کامل این بخش با طب سنتی معلوم است.
دسته دوم ماثورات پیامبر (صل الله علیه و آله و سلم) و ائمه (علیهم السلام) را در نظر دارند و به کتب طب النبی، طب الصادق، طب الرضا و حجامت و فصد و زالو (حدیث) استناد میکنند.
در طب اسلامی بیشتر از انواع غذاها و داروهای گیاهی، نوشیدنیها، حجامت، زالو و فصد صحبت میشود. دستورالعملها و نسخههای این طب گاه موردی و خاص بوده و تعمیم آن اشتباه است.
در طب اسلامی بیشتر به امساک توجه شده است تا مطالب دیگر. در این طب بیشتر به رعایت بهداشت عمومی توجه شده است. امروزه در این طب، بخشی از دستورها قابلیت دسترسی و اجرای کمی دارد و در برخی موارد هزینهها نسبتا بالاست.
تعریف طب قرآنی
علمی است که درباره ساختار روحی و جسمی انسان صحبت میکند و برای غذای او اهمیت زیادی قائل است و هستیاش را در گرو غذایی که برایش مشخص شده است، میداند. (سوره طارق آیه 5) خداوند سبحان زمانی که غذای انسان را خلق میکند، خود را مورد ستایش قرار میدهد. (سوره غافر آیه 64) خداوند منان خلقت و اعمال انسان را مساوی با غذای انسان میداند. (سوره عبس آیه 24)
در طب قرآنی انسان بر مبنای طبع و مزاج خود، غذا و فصل عمل میکند. این طب بهترین روش پیشگیری را بیان میکند که هزینه چندانی ندارد. مهمترین مسئله در طب قرآنی امکان شفاست که در هیچ طبی وجود ندارد. مهمتر اینکه خداوند متعال یکی از این شفاها را به مادهای غذایی به نام عسل اختصاص داده است.
پایه و اساس درمان در طب قرآنی صرفا استفاده از غذاست، نه دارو. این طب سریعتر از طبهای رایج دنیا به بیماران جواب میدهد. درمان در این روش هزینهای جز برای تغذیه صحیح برای بیمار ندارد.
طب قرآنی ابعاد مختلف روحی و روانی شخص را در نظر میگیرد و به او آرامش میدهد. در این طب علل بیماریها و درمان آنها در سوره روم آیه 30 بیان شده است.
برگشت به فطرت و حرکت بر مبنای آن و توجه به مواد غذایی نامبرده شده در قرآن اساس طب قرآنی است و مبنای آن همان درمان از درون است که در فرمایش مشهور امیرالمومنین علیه السلام آمده: «دوائک فیک و لاتشعر، و دائک منک و لاتبصر» (دیوان منسوب به امیرالمومنین صفحه 78 به کوشش قطب راوندی) نتیجه آنکه طب قرآنی در صورت فراگیرشدن سادهترین و بهترین روش زندگی برای تامین و ارتقای سلامت انسانهاست.
طب نوین بهتر است یا طب سنتی؟
با گذشت بیش از سه سده از رشد روزافزون طب نوین امروزه بسیاری از آگاهان و خبرگان فریادشان از عوارض ناگوار ناشی از آن بلند شده است. از حسن اتفاق، این فریاد ابتدا در غرب محل تولد طب نوین و سپس در سراسر دنیا بلند شده است. طرفداران مدرنیته، پزشکی مدرن را از مهمترین دستاوردهای آن میدانند. آنها معمولا با مطرح کردن چند مصداق جزئی در موفقیت پزشکی مدرن در تشخیص و رفع برخی بیماریها، به طب سنتی و بلکه هر طب مخالف با اصول پزشکی مدرن میتازند. در این خصوص اشاره به چند نکته مهم است: بسیاری از طرفداران طب جدید، از ضایعات و معضلات آن اطلاع ندارند یا به دلایلی به رغم اطلاع از مشکلات آن، باز هم آن را تبلیغ میکنند. امروزه بر آگاهان و خردورزان جامعه جهانی روشن شده است که طب جدید در اکثر موارد به پیدایش عوارض و نتایج ناگواری در مورد سلامت انسان منجر شده است. بسیاری از آنها هیچ اطلاع دقیقی از طب سنتی ندارند یا اینکه غالبا تنها از نقصهای آن آگاهند. مهمترین مزیتهای طب سنتی بر طب مدرن عبارتند از:
شیوه درمانی طب سنتی
شیوه درمانی طب سنتی شیوه دفع کننده است، خلاف طب جدید که معمولا شیوه درمانی رفع کنندگی دارد. اصول طب سنتی مانع از مریض شدن میشود در حالی که اصول طب نوین بیشتر به درمان مرض واقع شده اختصاص دارد.
درمان علتها در طب سنتی
طب سنتی به درمان علتها میپردازد، درحالی که طب نوین بیشتر به عوارض معلولها توجه دارد. طب سنتی درمان بیماری را به تعدیل درون انسان توجه دارد، درحالی که طب جدید بیشتر به دنبال هماهنگ کردن انسان با بیرون است.
شیوه درمانی اقلیمی نه جهانی
شیوه درمانی طب سنتی اقلیمی و جزئی است، خلاف طب نوین که داروها و نسخههای آن عمومی و جهانی پیچیده میشوند.
داروهای گیاهی نه شیمیایی
از آنجا که داروهای طب سنتی اغلب گیاهی و طبیعی است، حتی در صورتی که طبیب نتواند درد و بیماری را به طور صحیح مورد شناسایی قرار دهد، باز هم استفاده آن داروها ضرر و درد مضاعفی برای بیمار ایجاد نمیکند. اما در طب نوین که بسیاری از داروهای آن شیمیایی است، در صورت عدم تشخیص صحیح بیماری، استفاده دارو درد بیمار را مضاعف خواهد کرد. به همین علت بسیاری از مردم از طب نوین ناامید شده و به طب سنتی روی آوردهاند. آمار تخمینی نشان میدهد که آمریکاییها هرسال در حدود 13 میلیارد و 700 میلیون دلار برای استفاده از معالجه و معاینه روشهای سنتی پزشکی پرداخت میکنند. زیرا معتقدند روشهای جدید قادر به درمان بیماری آنها نیست.
درباره نویسنده و معرفی کتاب منبع
این مقاله برگرفته از بخش اول کتاب کلید ورود به طب قدیم نوشته جمشید خدادادی است. جمشید خدادادی از سال 69 پژوهش گستردهای را در زمینه تغذیه انسان آغاز کرده است. مطالعات وی سرانجام به این باور انجامید که غذای اصلی انسان عمدتا گیاه و فرآوردههای گیاهی است و با یک رژیم غذایی مناسب می توان هم از سلامتی خود مراقبت نمود و هم از بیماریهای صعبالعلاج رهایی یافت.
او در این کتاب روش جدیدی را اتخاذ کرده که به سلامتی انسانها کمک میکند و به این باور رسیده است که هماهنگی سه مزاج (مزاج شخص، غذا و فصل) بهترین روش پیشگیری از بیماریهاست و انسان میتواند با آرامش کامل زندگی خود را ادامه دهد.
در این کتاب جز بیان عوارض داروهای شیمیایی تا حدودی طب قدیم سرزمین عزیزمان ایران نیز معرفی و با پزشکی جدید مقایسه شده است.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
من التهاب روده دارم. خیلی روده هام صدا دارن. اصلا نمی تونم سردی بخورم. همیشه دلم آشوب هستش. بیشتر وقت ها همیشه حس می کنم دستشویی دارم. ولی دستشویی میرم فقط باد خالی میشه. گاهی زور بهم میاد پشتم میزنه بیرون ولی هیچی از نمیاد.
534 روز پیش ارسال پاسختوروخدا راهنمایی کنین. میوه سرد طالبی خربزه هلو آلو انگور هیچی نمی تونم بخورم. راستی به نمک و روغن خودم هم اهمیت میدم ولی یک سال پیش عمل کردم اینطوری شدم.
فقط توروخدا زودتر جواب بدین
آب کلردار مطلقاً خورده نشود (حتی جوشیده آن) و از آب چشمه یا چاه به صورت جوشیده استفاده نمایید.
534 روز پیش ارسال پاسخحدود یک ماه، ناشتا آب جوشیده چشمه را به صورت ولرم میل کنید. غذایی که می خورید باید سالم، لطیف و خوب پخته شده باشد و مانده نباشد.
از سیرابی استفاده نمایید. غذای خام و پخته را با هم نخورید و بهتر است از خوردن مواد خام پرهیز نمایید.
بهتر است از میوه های ترش از جمله مرکبات و همچنین لیموی عمانی پرهیز نمایید. اصلاً از روغنهای سوخته، فست فودها و چیپس میل نکنید.
یک سری از باین یماران اسهالی و یک سری یبوست دارند که حتماً باید یبوست آنها درمان شود. نباید خودتان را خسته کنید و کار پر استرس و خستگی زا نباید داشته باشید چرا که علی رغم رعایت تغذیه، می تواند باعث تشدید بیماری شود.
باید زندگی ثابت و آرامی داشته باشید و از مسافرتهای مدام و طولانی پرهیز نمایید. تغییر آب و هوا و اقلیم شما را اذیت می کند. داروی ضد کولیت را حتما استفاده نمائید.
1 قاشق مرباخوری ذغال در یک استکان آب گرم ریخته 7 روز صبح ناشتا بخورید.
سلام خسته نباشید من چه غذایی بخورم وقتی گوشت میخورم حالم خوبه ؟سیرابی رو چه طوری استفاده کنم خالی یا بانخود و سبزی ؟ میوه چی بخورم لطف کنید راهنمایی کنید ببخشید این زغال که میگین زغال چوبه معمولی هستش
532 روز پیش ارسال پاسخسلام
531 روز پیش ارسال پاسخغذای ساده و سالم استفاده شود.
دستورات داده شده انجام شود.
سلام برای یخ زدگی شانه طب سنتی دارو یا درمانی داره؟
531 روز پیش ارسال پاسخسلام
531 روز پیش ارسال پاسخاز مصرف مواد غذایی با طبع سرد پرهیز شود.
مواضع را مداوم با روغن اسپند یا روغن گرم چرب کرده و گرم نگه دارید.
حب سورنجان و حب درد و مفاصل مجموعه مفید است.
فصد خون نزد متخصص طب سنتی انجام شود.
باسلام،چند ساله درگیر اگزما در ناحیه دست هستم لطفا راهنمایی کنید چکارکنم وچه غذاهایی بخورم
458 روز پیش ارسال پاسخسلام
458 روز پیش ارسال پاسخاز مصرف مواد غذایی با طبع گرم و ادویه جات پرهیز شود.
ضماد اگزما مفید است.
موضع را با لعاب اسفرزه هفته ای 3بار 10 دقیقه ماسک نمایید.
ماءالجبن و ماءالشعیر طبیعی مفید است.
حمام زیاد بروید اما در زمانهای کوتاه،تعریق برایتان مضر است.
مالیدن سرکه با کمی آب کرفس و مقداری کمی بوره ارمنی در حمام بر بدن مفید است.
کد99 مجموعه مفید است
گل سرشور مفید است.
حجامت مفید است.
سلام خسته نباشید. پسری 25 ساله هستم و چند وقتیه درگیر تکرر ادرار و سوزش ادرار و باقی مانده ادرار هستم. خدا خیرتون بده لطفا راهنماییم کنید دارو و دوره زمانی دارو رو بفرمائید.
458 روز پیش ارسال پاسخسلام
454 روز پیش ارسال پاسخمشکلات داخلی کلیه و پروستات تحت بررسی قرار بگیرد.
مقداری جوش شیرین را به همراه یک لیتر آب جوشیده ولرم مخلوط کرده و در یک لگن بریزید داخل لگن بنشینید به مدت 20دقیقه هفته ای 2بار و در آن ادرار نمایید.
دم کرده پونه استفاده شود.
سفوف آنتی بیوتیک مجموعه مفید است.
با سلام و احترام. چرا نسبت به علم و دانش جديد قدر وناشناسي و بي احترام هستيد؟ مگر ميشود با گل گاوزبان و سنبل طيب ميگرن و ايدز و مثلا همين كرونا رو درمان كرد. اگر شما مي توانيد با علم بوعلي سينا حصبه و وبا و فلج اطفال درمان كنيد. اگر مي توانيد هپاتيت رو درمان كنيد. اگر مي توانيد پيوند قلب و كبد انجام بدهيد و دريچه قلب تعويض كنيد. اگر مي توانيد انگشتان دست قطع شده يك كارگر زحمتكش را پيوند بزنيد و او را به زندگي برگردانيد. اگر مي توانيد با تجويز اسپرين يا كلوپي دوگرل از سكته قلبي يا مغزي جلوگيري كنيد. مي تونيد؟؟؟ اتفاقا شما كاسب كارانه باچيدين گياهان از صحرا مي خواهيد به مردم بيچاره و كم سواد و زود باور اينها را قالب كنبد و پول و پله به هم بزنيد. شما هستيد كه با انداختن زالو به جان همين مردم بي خرد انها را به هزار درد بي درمان دچار مي كنيد و وقتي بخودشان مي ايند كه در قبرستان در قبري اراميدهاند. شمائيد كه با حجامت انها را به ايدز و هپاتيت دچار مي كنيد و دردي بر درد آنها ميافزائيد و پولي بر پولهايتان!!!!آيا توانستيد در طول سالها جذام را درمان كنيد؟ وافعا توانستيد با علم بوعلي سينا عمل مينيسك و تاندون و رباط پا انجام بدهيد؟ يا مي توانستيد كساني را كه در جنگها بر اثر جراحات جنگي دچار ضربه مغزي اسيب شدند جراحي كنيد؟ اب مرواريد رو چي مي گوئيد؟ اقايان دكتر علفي.
357 روز پیش ارسال پاسخممنون
357 روز پیش ارسال پاسخسلام خسته نباشید
153 روز پیش ارسال پاسخمن به دنبال پاسخ این دو سوال هستم شما میتونین کمک کنید؟ممنون میشم ازتون
1-به نظر شما موضوع مزاج در طب ایرانی با کدام مفاهیم یا واژه ها در طب رایج همخوانی بیشتری دارد. دلایل توجیهی خود را توضیح دهید.
2-گروهی بر این نظرند که پرداختن به طب سنتی و مکمل، نوعی ارتجاع و بازگشت به عقب است و در واقع طب نوین، شکل پیشرفته طب سنتی است. نظر شما در این باره چیست؟
با عرض سلام
147 روز پیش ارسال پاسخوقت بخیر
برای اطلاعات بیشتر با روابط عمومی تماس بگیرید02166920128
سلام من باطب شیمیایی درمان نشدم وباطب سنتی واسلامی درمان شدم وخیلی راضیم واصلا داروی شیمیایی مصرف نمیکنم .خداونداین گیاهان وطبیعت سرسبز روبرای درمان بیماریهادراختیار بندگانش قرارداده تاباهمین هادرمان بشن نه داروهای شیمیایی که شایدیک جاروخوب کنندوصدجاروخراب کنند
69 روز پیش ارسال پاسخ