معده درد یکی از شایعترین مشکلاتی است که امروزه بشر با آن دست و پنجه نرم میکند. این عارضه گوارشی ممکن است از علل مختلفی سرچشمه بگیرد و سلامتی افراد را تحتالشعاع قرار دهد. در این مقاله یکی از علتهای مهم و شایع مشکلات معده به نام هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گرفته و راه درمان آن از منظر طب سنتی را بیان میکنیم.
میکروب معده چیست؟
میکروب معده (هلیکوباکتر پیلوری) به نوعی باکتری گفته میشود که میتواند وارد بدن شده و در دستگاه گوارش زندگی کند. پس از گذشت چند سال این باکتریها میتوانند در لایه مخاطی معده یا قسمت بالایی روده باریک، باعث ایجاد زخمهای گوارشی شوند.
در برخی افراد عفونت حاصل از این زخمها ممکن است، باعث بروز سرطان معده شوند. به همین علت نباید نسبت به علائم میکروب معده بیتفاوت بود. این باکتری در بدن نزدیک به 70درصد جمعیت جهان وجود دارد که البته با تغییر در عادات تغذیهای و رعایت بهداشت میتوان از ورود این میکروب به معده و روده جلوگیری کرد.
معده دارای یک غشای داخلی است. این غشا در برابر اسیدی که برای هضم غذا ترشح میشود، از آن محافظت میکند. وقتی هلیکوباکتر پیلوری وارد معده میشود، به مرور زمان غشای داخلی را تخریب کرده و اسید معده به دیواره آن آسیب میرساند و باعث ایجاد زخم میشود.
البته ممکن است زخم معده ناشی از عوامل دیگری مثل استفاده بیش از حد از الکل، عوامل عصبی و شیمیایی (مانند استفاده طولانی برخی داروها) باشد.
علائم میکروب معده در بدن
نفخ شکم، آروغزدن، بیاشتهایی، حالت تهوع، استفراغ و کاهش وزن بیدلیل از شایعترین علائم این میکروب هستند. همچنین زخمهای معده میتوانند باعث خونریزی در معده و روده شوند.
مشاهده خون در مدفوع، استفراغ خونی، مشکل در بلع، درد شدید و مداوم شکم و اسهال خونی میتوانند به دلیل خونریزی دستگاه گوارش رخ بدهند. لذا در جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماریها لازم است قبل از تهیه یا خوردن غذا دستهای خود را بشوییم و از خوردن و آشامیدن غذا یا آب غیرسالم بپرهیزیم. همچنین ارتباط نزدیک با افراد آلوده به هیلکوباکتر راه ابتلا به این میکروب است. لذا هم غذایی با این افراد اکیدا ممنوع است.
قابل ذکر است اگرچه استرس، غذاهای تند، الکل و سیگار کشیدن باعث ایجاد زخمهای گوارشی نمیشوند؛ اما میتوانند باعث طولانی شدن سیر بهبودی شده یا وضعیت را بدتر کنند.
درمان میکروب معده از نظر دکتر خیراندیش
در تدابیر ارائه شده در طب سنتی حکیم حسین خیراندیش معتقد است، این بیماری در اثر غلبه سردی در معده است و تا معده سرد نشود این میکروب رشد نخواهد کرد. پس اگر گرمی معتدل و صفرای معتدل در معده داشته باشد، بلغم نخواهد بود.
در طب سنتی این میکروبها در رطوبت سرد رشد میکنند، پس با حضور مقدار کمی صفرا در معده این مشکل از بین خواهد رفت و بهترین درمان آن همان فرمول عرق نعنا و بارهنگ است. اما اگر این دو در دسترس نبودند، نمک قبل و بعد از غذا لایه نازکی از صفرا را همیشه در معده نگه میدارد و زمینه بروز هلیکوباکتر را از بین میبرد.
درمان میکروب معده از نظر دکتر روازاده
دکتر حسین روازاده حکیم طب سنتی نیز روش درمان این میکروب را اینگونه تشریح میکند. به گفته او جای این باکتری در دندان است. پس اگر با پودر شویا دندانها شسته شود، تغذیه سالم باشد و از غذاهای مانده و کنسروی به هیچوجه استفاده نشود، ورود میکروب به معده تا حد زیادی کنترل خواهد شد.
همچنین دکتر روازاده ابتلا به میکروب معده را در ارتباط مستقیم با افزایش سن در جوامع صنعتی امروزی میداند.
درمان میکروب معده در طب سنتی
علاوهبر موارد گفته شده طب سنتی رهایی از میکروب معده را با انجام تدابیر ساده دیگری ممکن میداند.
پروبیوتیک برای درمان میکروب معده
در مقابل میکروبهای مضری چون هلیکوباکتری، باکتریهای دیگری در بدن تحت عنوان پروبیوتیکها یا باکتریهای مفید حضور دارند.
پروبیوتیکها به حفظ تعادل بین باکتریهای خوب و بد کمک میکنند، مصرف پروبیوتیک قبل یا بعد از درمان استاندارد هلیکوباکتر پیلوری ممکن است میزان ریشه کنی را بهبود بخشد. قابل ذکر است که آنتی بیوتیکها باکتریهای خوب و بد در معده را همزمان میکشند. پروبیوتیکها در موادی همچون ماست، برخی شیرها، پنیرها، کلم ترش و نیز به صورت قرصهای مکمل آماده وجود دارند.
درمان با روغن زیتون یا عسل
یکی دیگر از مواد غذایی موثر دراین زمینه روغن زیتون است که می تواند باکتریهای هلیکوباکتر پیلوری معده را درمان کند. در کنار زیتون، عسل نیز توانایی ضدباکتری قوی در برابر میکروب معده دارد. تحقیقات تا به امروز نشان دادهاند که عسل میتواند باکتریها را ریشه کن کند. محققان معتقدند که استفاده از عسل با درمانهای استاندارد میتواند زمان درمان را کاهش دهد، عسل طبیعی و عسل مانوکا ممکن است بیشترین اثر ضد باکتری را داشته باشند.
دمنوشهای طبیعی برای درمان میکروب معده
علاوه بر موارد ذکر شده در طب سنتی استفاده از ریشه یا چای زنجبیل برای درمان عفونت معده مفید است. خاصیت ضدالتهابی زنجبیل میتواند به هضم غذا کمک کرده و از تهوع جلوگیری کند.
همچنین استفاده از نعناع به صورت چای نعناع میتواند در درمان عفونت معده و برطرف کردن سوهاضمه مناسب باشد. نعناع به قدری در درمان انواع بیماریهای معده و ناآرامیهای معده قوی عمل میکند که مصرف مقدار اندکی از هر عصاره آن درد را به اندازه قابل توجهی کاهش میدهد. البته قابل ذکر است که افراد دچار رفلاکس معده باید از خوردن عرق نعنا پرهیز کنند. ریفلاکس به معنی برگشت محتویات معده به داخل مری بوده و علت ایجاد آن سستی و ضعف دریچهای است که بین مری و معده وجود دارد و باعث تراوش محتویات معده به درون مری میشود. عرق نعناع به شل شدن دریچه معده و تشدید رفلاکس معده کمک میکند.
از نظر حکیمان طب سنتی دارچین نیز به دلیل وجود آنتیاکسیدانهای لینالول – سینامالدئید و کافور در کاهش درد معده و همچنین عفونت معده بسیار مؤثر است. دارچین از سایر خطرات مربوط به دستگاه گوارش نیز بهشدت جلوگیری میکند.
ترکیب طلایی سیاهدانه و عسل
برای اینکه بتوان میکروبهای معده را ریشهکن کرد میتوان از ترکیب استثنایی سیاهدانه و عسل استفاده کرد. در طب سنتی مخلوط سیاهدانه و عسل میتواند درمان قطعی عفونت معده باشد.
شیرین بیان یا آویشن درمانی برای میکروب معده
مصرف شیرینبیان نیز در کاهش التهاب معده و زخم معده و در نهایت عفونت معده بسیار موثر است. ریشه خشک شیرینبیان در مقداری آب جوش و به صورت دم آمده به مقدار تعیین شده توسط متخصص طب سنتی از جمله درمانهای موثر در رابطه با ناراحتیهای گوارشی است.
همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی و باکتریایی آویشن برای درمان عفونت گوارشی و کاهش التهاب معده بسیار مناسب است.
استفاده از روشهای گفته شده در طب سنتی برای درمان بیماری میتواند همزمان با علم نوین یا به تنهایی بسیار مفید و موثر باشد. لذا برای حصول بهبودی سریع و بدون عارضه مشورت با متخصصین این حوزه بسیار حائز اهمیت است.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
ممنونبسیارسپاگزارم
45 روز پیش ارسال پاسخبا آرزوی تن سالم و دل خوش برای شما همراه عزیز.
42 روز پیش ارسال پاسخبد نبود
10 روز پیش ارسال پاسخ