
سرکه سیب یکی از محبوبترین سرکهها در سفرههای ایرانی است. این سرکه در کنار طعم و عطر بسیار جذابش، از خواص فوقالعادهای برخوردار است. در این مقاله سه روش تهیه سرکه سیب محلی، خانگی و سنتی را برای شما شرح میدهیم و خواص سرکه خانگی را به شما میگوییم.
طرز تهیه سرکه سیب محلی
مواد لازم
- سیب سه کیلوگرم
- سرکه طبیعی یک فنجان
- شکر 150 گرم
- نمک سه قاشق غذاخوری
- نخود 20 عدد
- آب به مقدار لازم
روش قدم به قدم تهیه سرکه سیب
در آغاز سیبها را کاملا شسته و سپس خشک کنید. آنها را به چهار قسمت تقسیم کنید. توجه داشته باشید که چوب و هستههای آن را جدا کرده باشید. سیبها را در دبه ریخته و یک چهارم بالایی آن را خالی بگذارید. حال وقت آن رسیده که شکر، نمک، نخود و سرکه را با هم ترکیب کرده و با آب داخل ظرف بریزید. آب را به میزانی اضافه کنید که سیبها زیر آب قرار بگیرند.
مواد داخل ظرف را با قاشق چوبی هم زده و روی آن را با پارچه تمیز و کش ببندید (در آنرا نگذارید). ظرف را در جای گرم و تاریک قرار داده بگذارید 10 روز بماند. پس از 10 روز در دبه را محکم بسته و به هیچ وجه آن را باز نکنید. از آغاز کار تا 50 روز بگذارید مواد داخل دبه به همان حال بمانند. حال میتوانید محتویات ظرف را صاف کرده و در بطری بریزید. سرکه آماده است.
طرز تهیه سرکه سیب خانگی
مواد لازم
- سیب به میزان دلخواه
- برای هر 10 کیلوگرم سیب، نیم کیلوگرم شکر
- آب سالم یا جوشیده
طرز تهیه به روش سنتی در منزل
نخست سیبها را از آلودگی پاک کرده، سپس آنها را خرد کنید و فقط چوب آن را دور بریزید. باقی قسمتها را برای سرکه سیب نگه دارید. سیبها را درون یک دبه تمیز بریزید و شکری را که کنار گذاشتهاید به آن اضافه کنید، در پایان به میزانی آب اضافه کنید که روی سیبها را بپوشاند. توجه داشته باشید که حداقل یک چهارم دبه باید خالی بماند.
در دبه را باز بگذارید. این کار برای آنکه جریان هوا در آن وجود داشته باشد، لازم است و مانع کپک زدن میشود. بهتر است دبه در محلی با دمای بین 25 تا 30 درجه سانتیگراد قرار داده شود. این کار برای زودتر عمل آمدن سرکه مناسب است و هم از کرمزدگی آن جلوگیری میکند.
بعد از چند روز عطر سرکه باعث جذب مگس سرکه میشود. ورود این حشره فواید بسیاری برای تهیه محصول نهایی خواهد داشت. حال وقت آن است که به مدت 40 تا 50 روز صبر کنید و پس از آن سرکه را صاف کنید این بهترین زمان مصرف سرکه سیب است.
طرز تهیه سرکه سیب در طب سنتی
سیب را شسته و خوب خشک کنید. دم و هستهها را از سیب جدا کرده و آن را خرد کنید. سیب خرد شده را درون ظرفی تمیز بریزید و سرکه را به آن اضافه کنید. دقت داشته باشید که یک چهارم دبه باید خالی بماند. در دبه را ببندید یا حتی میتوانید با پارچه روی آن را بپوشانید. حال آن را در جایی گرم بگذارید.
در این روش باید صبر بسیار داشته باشید. 60 تا 90 روز صبر کنید و بعد دبه را باز کرده و بچشید. اگر ترش شده بود، میتوانید مواد داخل ظرف را صاف کرده و داخل شیشه بریزید. پس از 20 روز سرکه سیب شما آماده میل کردن است.
این روش مورد تایید حکیم دکتر روازاده است. برای تهیه این سرکه سیب میتوانید به عطاری آنلاین عطارخونه مراجعه کنید.
برخی خواص سرکه سیب
طبیعت سرکه به صورت سرد و خشک است و اصلاح کننده آن روغن بادام شیرین و شیرینیهای طبیعی است که خواص زیادی دارد. در طب سنتی در بسیاری از نسخهها، سرکه، عسل یا از ترکیب این دو (سکنجبین یا سرکنگبین) استفاده میشود.
برخی از خواص سرکه سیب عبارت است از:
ضد باکتری: سرکه میتواند باکتریهای موجود در سیستم گوارشی را نابود کند. به طوری که اگر افرادی مشکلاتی از قبیل یبوست، نفخ و دل درد داشته باشند به راحتی با مصرف سرکه سیب از بین میرود.
نظافت دهان و دندان: سرکه شستشو و تمیزی دندان را برای شما همراه دارد. توجه داشته باشید که پایداری سرکه نامحدود است. لذا امکان دارد پس از گذر زمان رسوب ببندد یا کدر شود ولی همچنان خاصیت دارد. با استفاده از سرکه در کنار وعدههای غذایی میتوانید به رقیق شدن خون خود کمک کنید. همچنین مصرف سرکه سبب دفع سموم، تجزیه چربی و کاهش چربی خون نیز میشود.
شرایط ماندگاری سرکه سیب چگونه است؟
با توجه به اینکه سرکه طبیعت اسیدی دارد، خود را حفظ می کند و نیازی به سرد کردن نداشته و مقاومت آن نامحدود است. لذا برای نگهداری سرکه باید از ظرفهای شیشهای که در دارند استفاده کنید و دمای آن معتدل باشد و در سایه نگه داشته شود. در بعضی از اوقات ممکن است سرکه به سمت کدری، رسوب، ته نشست رفته و در آن تغییر رنگ ایجاد شود که هنوز قابل استفاده است و جای نگرانی ندارد. اگر رسوب کرد میتوانید آن را از صافی رد کرده و گل آن را دور بریزید.