طب سنتی ایرانی چیست و چه مزایای نسبت به طب نوین دارد؟

بازدید: 22,773 بازدید
مزایای طب سنتی

تاریخچه طب سنتی

از 150 سال پیش به این سو یعنی پس از ورود طب مدرن و علوم جدید به ایران، طب سنتی همواره با چالش علمی بودن و واقع‌نمایی تجربی گزاره‌های خود روبه‌رو بوده و همیشه منتقدان از منظر علوم جدید آن را به مبارزه طلبیده‌اند.

این واقعیتی آشکار است که زبان طب سنتی با زبان علوم تجربی متفاوت است و نگاه آن به انسان و نحوه توصیف آن از پدیده‌های جسمانی نیز با طب مدرن هم‌خوانی ندارد.

از همان یک‌ونیم قرن پیش تاکنون برخی مولفان کوشیده‌اند که گزاره‌های طب سنتی را (از مبانی گرفته تا معالجات) براساس علوم جدید تبیین نمایند و نشان دهند که طب سنتی نیز با وجود زبان متفاوتش در کنه و باطن خود، دانشی سازگار و حتی منطبق بر علوم جدید است. حتی می‌توان به محک تجربه، درستی فرضیات آن را اثبات کرد و آن را به مثابه دانشی تجربی به کار برد.

برخی نیز بر این باور بوده‌اند که طب سنتی دانشی نظام‌مند و خودکفاست که هماهنگی درونی اجزای آن و نیز کارآرایی آن در عمل برای اطمینان از درستی‌اش کافی است. هرچند مفاهیم آن با یافته‌های علوم جدید یکسان نباشد.

این گروه بر حفظ یک‌پارچگی و تمامیت طب سنتی و پاسداشت زبان خاص آن تاکید می‌ورزند و استقراض از مفاهیم و واژگان علوم جدید را بیهوده و حتی مضر می‌دانند.

فارغ از میزان درستی هرکدام از این دو رویکرد به نظر می‌رسد که اصل موضوع تطبیق‌پذیری و همپوشانی طب سنتی با طب مدرن جای تامل و درنگ بسیار دارد.

افزون بر آن باید مشخص شود که این تطبیق‌پذیری در چه بخش‌هایی از این دو مکتب طبی ممکن و در چه بخش‌هایی غیرممکن است؟

آیا همان‌گونه که مثلا تشریح قدیم با آناتومی جدید (سوای اختلاف در زبان و واژگان) مشابهت دارد، مباحث «اسباب و علل»، «دلایل و علائم» و تدابیر درمانی نیز همان اندازه با «فیزیوپاتولوژی»، «سمیولوژی»، «فارماکولوژی» و درمان‌های طب جدید همسانی دارند؟

آیا برای مبانی طب سنتی در مبحث امور طبیعیه می‌توان نظیری در طب جدید یافت و آیا می‌توان برای درک هر یک از مفاهیم و اصطلاحات طب سنتی به سراغ حوزه واژگانی طب جدید رفت و از آن جا معادل‌یابی کرد و آیا در این، جابه‌جایی‌ها و جایگزینی‌ها مفاهیم دچار اصتحاله و دگرگونی نخواهد شد؟

پرسش دیگر این است که آیا اصولا به کار بردن روش تجزیه‌ای و رویکرد کمیت‌گرای علوم تجربی برای شناخت و توجیه مبانی و تعاریف اساسی طب کهن (که دانشی حکمی تجربی مبتنی بر کیفیات است) منطقی و روا هست یا خیر؟

تعریف طب سنتی

طب قدیم یا همان سنتی علمی است که درمورد بدن انسان، طبایع مختلف، مزاج های گوناگون، اثر داروهای گیاهی با مزاج های مختلف و گاهی اوقات جراحی و مزاج فصول و نوشیدنی‌ها و خوراکی‌ها بحث می‌کند.

در این علم علل بیماری‌ها و سپس درمان توسط داروهای مختلف گیاهی و انواع معجون‌ها، خوراکی‌ها، نوشیدنی‌ها و بعضی مواقع توسط جراحی بیمار را درمان می‌کنند.

طب سنتی از داروهای گیاهی، حیوانی و معدنی استفاده می‌کند. حجامت، بادکش و فصد نیز در این طب وجود دارد. شناخت و تشخیص بیماری‌ها از طریق نبض، ادرار، مدفوع و علائم بالینی بیمار نیز در طب سنتی انجام می‌شود.

بایدهای حجامت

تعریف طب اسلامی

افرادی که از این طب یاد می‌کنند دو دسته‌اند: عده‌ای آن را دستاوردهای طبی مسلمین با لحاظ دوره‌های ترجمه، نقد، تاسیس و سرانجام بسط و گسترش آن در قرون اول تا هفتم هجری می‌دانند و از آن به نام‌های مختلف از جمله طب عربی یاد می‌کنند و همپوشانی کامل این بخش با طب سنتی معلوم است.
دسته دوم ماثورات پیامبر (صل الله علیه و آله و سلم) و ائمه (علیهم السلام) را در نظر دارند و به کتب طب النبی، طب الصادق، طب الرضا و حجامت و فصد و زالو (حدیث) استناد می‌کنند.
در طب اسلامی بیشتر از انواع غذاها و داروهای گیاهی، نوشیدنی‌ها، حجامت، زالو و فصد صحبت می‌شود. دستورالعمل‌ها و نسخه‌های این طب گاه موردی و خاص بوده و تعمیم آن اشتباه است.
در طب اسلامی بیشتر به امساک توجه شده است تا مطالب دیگر. در این طب بیشتر به رعایت بهداشت عمومی توجه شده است. امروزه در این طب، بخشی از دستورها قابلیت دسترسی و اجرای کمی دارد و در برخی موارد هزینه‌ها نسبتا بالاست.
تعریف طب قرآنی
علمی است که درباره ساختار روحی و جسمی انسان صحبت می‌کند و برای غذای او اهمیت زیادی قائل است و هستی‌اش را در گرو غذایی که برایش مشخص شده است، می‌داند. (سوره طارق آیه 5)
خداوند سبحان زمانی که غذای انسان را خلق می‌کند، خود را مورد ستایش قرار می‌دهد. (سوره غافر آیه 64)
خداوند منان خلقت و اعمال انسان را مساوی با غذای انسان می‌داند. (سوره عبس آیه 24)
در طب قرآنی انسان بر مبنای طبع و مزاج خود، غذا و فصل عمل می‌کند. این طب بهترین روش پیشگیری را بیان می‌کند که هزینه چندانی ندارد.
مهمترین مسئله در طب قرآنی امکان شفاست که در هیچ طبی وجود ندارد. مهمتر اینکه خداوند متعال یکی از این شفاها را به ماده‌ای غذایی به نام عسل اختصاص داده است.
پیشنهاد می کنیم مقاله خواص عسل طبیعی در طب سنتی اسلامی را مطالعه فرمایید

پایه و اساس درمان در طب قرآنی صرفا استفاده از غذاست، نه دارو. این طب سریع‌تر از طب‌های رایج دنیا به بیماران جواب می‌دهد. درمان در این روش هزینه‌ای جز برای تغذیه صحیح برای بیمار ندارد.
طب قرآنی ابعاد مختلف روحی و روانی شخص را در نظر می‌گیرد و به او آرامش می‌دهد. در این طب علل بیماری‌ها و درمان آن‌ها در سوره روم آیه 30 بیان شده است.
برگشت به فطرت و حرکت بر مبنای آن و توجه به مواد غذایی نامبرده شده در قرآن اساس طب قرآنی است و مبنای آن همان درمان از درون است که در فرمایش مشهور امیرالمومنین علیه السلام آمده: «دوائک فیک و لاتشعر، و دائک منک و لاتبصر» (دیوان منسوب به امیرالمومنین صفحه 78 به کوشش قطب راوندی) نتیجه آنکه طب قرآنی در صورت فراگیرشدن ساده‌ترین و بهترین روش زندگی برای تامین و ارتقای سلامت انسان‌هاست.

مواد غذایی

طب نوین بهتر است یا طب سنتی؟

با گذشت بیش از سه سده از رشد روزافزون طب نوین امروزه بسیاری از آگاهان و خبرگان فریادشان از عوارض ناگوار ناشی از آن بلند شده است. از حسن اتفاق، این فریاد ابتدا در غرب محل تولد طب نوین و سپس در سراسر دنیا بلند شده است.

طرفداران مدرنیته، پزشکی مدرن را از مهمترین دستاوردهای آن می‌دانند. آن‌ها معمولا با مطرح کردن چند مصداق جزئی در موفقیت پزشکی مدرن در تشخیص و رفع برخی بیماری‌ها، به طب سنتی و بلکه هر طب مخالف با اصول پزشکی مدرن می‌تازند.

در این خصوص اشاره به چند نکته مهم است: بسیاری از طرفداران طب جدید، از ضایعات و معضلات آن اطلاع ندارند یا به دلایلی به رغم اطلاع از مشکلات آن، باز هم آن را تبلیغ می‌کنند.

امروزه بر آگاهان و خردورزان جامعه جهانی روشن شده است که طب جدید در اکثر موارد به پیدایش عوارض و نتایج ناگواری در مورد سلامت انسان منجر شده است.

بسیاری از آن‌ها هیچ اطلاع دقیقی از طب سنتی ندارند یا اینکه غالبا تنها از نقص‌های آن آگاهند. مهم‌ترین مزیت‌های طب سنتی بر طب مدرن عبارتند از:

شیوه درمانی طب سنتی

شیوه درمانی طب سنتی شیوه دفع کننده است، خلاف طب جدید که معمولا شیوه درمانی رفع کنندگی دارد. اصول طب سنتی مانع از مریض شدن می‌شود در حالی که اصول طب نوین بیشتر به درمان مرض واقع شده اختصاص دارد.

درمان علت‌ها در طب سنتی

طب سنتی به درمان علت‌ها می‌پردازد، درحالی که طب نوین بیشتر به عوارض معلول‌ها توجه دارد. طب سنتی در درمان بیماری، به تعدیل درون انسان توجه دارد، درحالی که طب جدید بیشتر به دنبال هماهنگ کردن انسان با بیرون است.

شیوه درمانی اقلیمی نه جهانی

شیوه درمانی طب سنتی اقلیمی و جزئی است، خلاف طب نوین که داروها و نسخه‌های آن عمومی و جهانی پیچیده می شوند.

داروهای گیاهی نه شیمیایی

از آنجا که داروهای طب سنتی اغلب گیاهی و طبیعی است، حتی در صورتی که طبیب نتواند درد و بیماری را به طور صحیح مورد شناسایی قرار دهد، باز هم استفاده آن داروها ضرر و درد مضاعفی برای بیمار ایجاد نمی‌کند.

اما در طب نوین که بسیاری از داروهای آن شیمیایی است، در صورت عدم تشخیص صحیح بیماری، استفاده دارو درد بیمار را مضاعف خواهد کرد. به همین علت بسیاری از مردم از طب نوین ناامید شده و به طب سنتی روی آورده‌اند.

آمار تخمینی نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها هر سال در حدود 13 میلیارد و 700 میلیون دلار برای استفاده از معالجه و معاینه روش‌های سنتی پزشکی پرداخت می‌کنند. زیرا معتقدند روش‌های جدید قادر به درمان بیماری آن‌ها نیست.

عطارخونه

دسته بندی سبک زندگی مجله سلامت
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

30 پاسخ به “طب سنتی ایرانی چیست و چه مزایای نسبت به طب نوین دارد؟”

  1. من حس میکنم وسواس فکری گرفتم قبلاً اینجوری نبودم میشه بگید باید چیکار کنم خوب شم یا پیش چه پزشک طب سنتی برم؟

    1. سلام و عرض ادب
      رعایت پنج اصل تغذیه دکتر روازاده (نمک دریا – اصلاح روغن – اصلاح آب – ظروف سالم – منع مصرف مواد نگهدارنده )
      از مصرف مواد غذایی با طبع سردو خشک پرهیز شود.
      سر را با روغن شونیز گرم نمایید.
      ژل رویال خالص جهت تقویت نیروی جنسی و جسمی توصیه میشود.
      حب پادزهر احمدیه،گلاب،عرق و دم کرده گل گاو زبان + افتیمون و شربت مفرح مجموعه مفید است..
      حجامت ساق پا مفید است
      ترشی ممنوع. سرکه.شاه توت ممنوع
      خوئک فراوان میل شود
      گرده گل مفیداست
      جوشانده برگ به مفید است
      اطریفل افتیمونی بعد از هر وعده غذایی مفید است.
      به،افتیمون،بهارنارنج،اسطخدوس را جایگزین چای روزانه خود کنید
      روزی 1فنجان عرق بسفایج مفید است
      عرق اسطوخودوس بعنوان آرام بخش مفید است.
      عرق بهار نارنج بعد از هر غذا بصورت شربت میل شود
      عرق مرکب اعصاب مفید است
      چای مبارک مجموعه مفید است..
      عرق بید یک استکان قبل از غذا مفید است
      شربت مفرح ابریشمی مفید است.

  2. رخی درباره فواید طب سنتی چنان سخن می گویند که گویا با این روش می توان همه بیماری ها را شفا داد و در مقابل، گروهی دیگر، آن را کاملاً منسوخ شده می دانند و پزشکی جدید را نسخه نهایی همه بیماری ها می دانند.

     این نگاه های افراطی به طب جدید و قدیم، یا ناشی از ناآگاهی است یا تعصب.
    واقعیت این است که طب سنتی در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها و نیز مداوای برخی از امراض، هنوز هم که هنوز است، حرف های زیادی برای گفتن دارد ولی نمی تواند پاسخگوی همه نیازهای پزشکی باشد.

    پزشکی جدید نیز راه حل های متعددی برای درمان بیماری های بشر دارد که بسیاری از آنها از عهده طب سنتی بر نمی آید. ضمن آن که برخی از راه ها و نسخه های طب سنتی با پیشرفت های جدید تایید شده و برخی نیز مردود شده اند.
    بنابراین، هر دوی این ها به عنوان بخشی از میراث علمی بشر، مورد احترام و مراجعه هستند و نفی شان منطبق با واقع نگری نیست.

  3. عوارض ۹۰ درصد داروهای شیمیایی خشکی دهان هست که باعث نابودی دندونا هاتون میشه سرچ کنید تو نت در مورد خشکی دهان بخونید

  4. شبه علم و بدون آمار!مردم آمریکا اگه اینکارو می کنند یعنی ما انجام بدیم؟ سند شما چیه؟منبع؟هیچ جز تجربیات مزخرف و ناقص شخصی و یه مشت حدس و گمان! ابله تمامی مواد جهان حتی داروهای گیاهی شما ساختار شیمیایی دارند بعد میگید شیمیایی بده؟ دوستان طب سنتی بر پایه خطاهای شناختیه به همین خاطر فکر میکنید نتیجه گرفتید، برید آقای آرین اکبری رو ببینید که اینارو چجوری سوزنده که دارند مقاله و علم زرد تولید میکنند!این مقاله شبه علمی و دارای سو رفتار علمیه!تولید علم زرد و سورفتار علمی رو هم صنعت سیگار و شکر و پورن کردند و دستشون رو شد و بی آبرو شدند شما که عددی نیستی.

    1. نظر شما هم محترمه. شما میتونید از هر روش درمانی که بهش معتقد هستید استفاده بفرمایید اجباری وجود نداره. دلیل ناراحتی و متن بی ادبانه شما رو متوجه نمیشیم… البته استادتون هم همین روحیات رو دارند. علم و ادب با هم خوبه.

      1. بخاطر اینکه یه کاسب بی شرفه میترسه مردم چشمشون باز بشه در مورد عوارض اشغالهای شیمیایی بفهمند کاسبیشون کساد بشه رفقای داروسازو دندون پزشکشون نتونن نون بخورن

  5. خخخخ. حرف های خنده داری زدی. وقتی یه کلمه از طب سنتی نمیدونی زود قضاوت نکن. اتفاقا تمام این بیماریهایی که گفتی با طب سنتی درمان شده و مستنداتش موجود هست. حتی انگشت بریده شده که با داروهای خاصی درمان شده و بدون پیوند زدن انگشت رشد کرده! و هنوز طب نوین در مونده چه جوابی براش تهیه کنه! و بازهم مدارکش موجوده و میتونی تحقیق کنی. ایدز و هپاتیت هم درمان شده و بهتره اصلا قبل از کامنت دادن دو تا کتاب مطالعه میکردی بعد حرف میزدی! اون طب نوین هست که داره با جان مردم بازی میکنه و ازشون کاسبی می‌کنه نه طب سنتی! یه سرچ بزن تو نت ببین تاحالا چند نفر به علت قصور پزشکی تو سینه قبرستون خوابیدن!؟ اتفاقاً جراحی هم متعلق به طب سنتی بوده و این طب اینو به نام خودش زده و دزدیده! ابن سینا جراحی هم میکرده! در شهر سوخته چند هزار سال پیش چشم مصنوعی پیدا شده که نشان از پیشرفته بودن طب اون زمان هست. این پزشکان هستن ( البته نه همشون ) که دارن با ایجاد بیماری کاسبی میکن! درمان هر بیمار در طب نوین = از دست رفتن یک مشتری و این به ضرر مافیای پزشکی و داروسازی هست. نمی‌بینی تو این مملکت اکثریت میخوان کنکور پزشکی قبول شن؟ آیا بخاطر کمک به انسان هاست یا پولش؟ این که دیگه معلومه. چرا پزشکان نسبت به بقیه افراد جامعه پولدار تر هستند؟ در جامعه ای که پزشکان پولدارترین افراد هستن یعنی مردمش همیشه بیمار هستند و خوب نمیشن! چون دارن کاسبی میکنن.

    1. درود بر شرفت احسنت فقط دارن با داروهاشون مردم رو نابود میکنن ۹۹ درصد داروهاشون خشکی دهان میاره که عامل نابودی دندان هاست کبد و قلب رو نابود میکنه

  6. سلام بر شما بارهنگ یک قاشق به همراه ۱ لیوان عرق نعنا ۳ الی ۵ دقیقه جوشانده شود با کمی عسل شیرین شود ۱۵ دقیقه بعد ناهار و شام میل شود عرق زنیان نصف فنجان ۱۵ دقیقه قبل ناهار و شام اصلاح تغذیه هم فراموش نشه

  7. سلام خسته نباشید من نزدیکا یک سال به صورت اسهال‌آبکی وشلی ‌روزانه چهار پنچ بار میرفتم الانم بصورت شلی روزانه یکو دوبار میرم اونم خیلی کوچک کم و زودزود بد بو میرم

  8. سلام من باطب شیمیایی درمان نشدم وباطب سنتی واسلامی درمان شدم وخیلی راضیم واصلا داروی شیمیایی مصرف نمیکنم .خداونداین گیاهان وطبیعت سرسبز روبرای درمان بیماریهادراختیار بندگانش قرارداده تاباهمین هادرمان بشن نه داروهای شیمیایی که شایدیک جاروخوب کنندوصدجاروخراب کنند

  9. سلام خسته نباشید. پسری 25 ساله هستم و چند وقتیه درگیر تکرر ادرار و سوزش ادرار و باقی مانده ادرار هستم. خدا خیرتون بده لطفا راهنماییم کنید دارو و دوره زمانی دارو رو بفرمائید.

    1. مقداری جوش شیرین را به همراه یک لیتر آب جوشیده ولرم مخلوط کرده و در یک لگن بریزید داخل لگن بنشینید به مدت 20دقیقه هفته ای 2بار و در آن ادرار نمایید.
      دم کرده پونه استفاده شود.
      سفوف آنتی بیوتیک مجموعه مفید است.

  10. باسلام،چند ساله درگیر اگزما در ناحیه دست هستم لطفا راهنمایی کنید چکارکنم وچه غذاهایی بخورم

    1. از مصرف مواد غذایی با طبع گرم و ادویه جات پرهیز شود.
      ضماد اگزما مفید است.
      موضع را با لعاب اسفرزه هفته ای 3بار 10 دقیقه ماسک نمایید.
      گاهی موضع راباروغن زرد چرب کنید
      حمام زیاد بروید اما در زمانهای کوتاه،تعریق برایتان مضر است.

    2. از مصرف مواد غذایی با طبع گرم و ادویه جات پرهیز شود.
      ضماد اگزما مفید است.
      موضع را با لعاب اسفرزه هفته ای 3بار 10 دقیقه ماسک نمایید.
      ماءالجبن و ماءالشعیر طبیعی مفید است.
      حمام زیاد بروید اما در زمانهای کوتاه،تعریق برایتان مضر است.
      مالیدن سرکه با کمی آب کرفس و مقداری کمی بوره ارمنی در حمام بر بدن مفید است.
      کد99 مجموعه مفید است
      گل سرشور مفید است.
      حجامت مفید است.

    1. از مصرف مواد غذایی با طبع سرد پرهیز شود. مواضع را مداوم با روغن اسپند یا روغن گرم چرب کرده و گرم نگه دارید. حب سورنجان و حب درد و مفاصل مجموعه مفید است. فصد خون نزد متخصص طب سنتی انجام شود.

  11. سلام خسته نباشید من چه غذایی بخورم وقتی گوشت میخورم حالم خوبه ؟سیرابی رو چه طوری استفاده کنم خالی یا بانخود و سبزی ؟ میوه چی بخورم لطف کنید راهنمایی کنید ببخشید این زغال که میگین زغال چوبه معمولی هستش

  12. من التهاب روده دارم. خیلی روده هام صدا دارن. اصلا نمی تونم سردی بخورم. همیشه دلم آشوب هستش. بیشتر وقت ها همیشه حس می کنم دستشویی دارم. ولی دستشویی میرم فقط باد خالی میشه. گاهی زور بهم میاد پشتم میزنه بیرون ولی هیچی از نمیاد. توروخدا راهنمایی کنین. میوه سرد طالبی خربزه هلو آلو انگور هیچی نمی تونم بخورم. راستی به نمک و روغن خودم هم اهمیت میدم ولی یک سال پیش عمل کردم اینطوری شدم. فقط توروخدا زودتر جواب بدین

    1. آب کلردار مطلقاً خورده نشود (حتی جوشیده آن) و از آب چشمه یا چاه به صورت جوشیده استفاده نمایید. حدود یک ماه، ناشتا آب جوشیده چشمه را به صورت ولرم میل کنید. غذایی که می خورید باید سالم، لطیف و خوب پخته شده باشد و مانده نباشد. از سیرابی استفاده نمایید. غذای خام و پخته را با هم نخورید و بهتر است از خوردن مواد خام پرهیز نمایید. بهتر است از میوه های ترش از جمله مرکبات و همچنین لیموی عمانی پرهیز نمایید. اصلاً از روغنهای سوخته، فست فودها و چیپس میل نکنید. یک سری از باین یماران اسهالی و یک سری یبوست دارند که حتماً باید یبوست آنها درمان شود. نباید خودتان را خسته کنید و کار پر استرس و خستگی زا نباید داشته باشید چرا که علی رغم رعایت تغذیه، می تواند باعث تشدید بیماری شود. باید زندگی ثابت و آرامی داشته باشید و از مسافرتهای مدام و طولانی پرهیز نمایید. تغییر آب و هوا و اقلیم شما را اذیت می کند. داروی ضد کولیت را حتما استفاده نمائید. 1 قاشق مرباخوری ذغال در یک استکان آب گرم ریخته 7 روز صبح ناشتا بخورید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت
Call Now Button