
حساسیت یا آلرژی چیست؟
همواره پیدایش فصل جدید تاثیر به سزایی در تغییر سبک زندگی و طبیعت دارد اما چالش دیگری که ممکن است به همراه این تغییرات باشد و بعضی از افراد با آن روبه رو میشوند، حساسیت یا آلرژی فصلی است.
علت آلرژی فصلی
در هر فصل گیاهان گوناگونی رشد کرده و شروع به گرده افشانی یا تولید و پخش کردن هاگ میکنند. در جاهای مختلف گیاهان متفاوتی وجود دارند که زمان گرده افشانی آنها نیز متفاوت است اما این تنها عامل آلرژی نیست.
استفاده از برخی مواد شیمیایی، وجود کلر در استخرهای روباز یا سربسته، گزش و نیش حشرات (در فصل بهار و تابستان) و همچنین عوامل دیگر میتوانند باعث ایجاد آلرژی شود.
همچنین ممکن است به آلرژنهای داخل خانه واکنش نشان داد، مانند کَپَک یا پر و موی حیوانات خانگی.
عطسه، آبریزش و گرفتگی بینی، خارش گلو، بروز قرمزی روی پوست، تنگی نفس و سایر علائم در کل ساعات شبانهروز با شدت و ضعف همراه فرد مبتلا هستند.
زمانیکه موادی مانند گرده گیاهان وارد بدن میشوند، لازمنیست به طور حتم دستگاه ایمنی بدن واکنش نشان دهد؛ زیرا این مواد خطر عمدهای برای بدن ندارند اما در برخی افراد حساسیت بالای دستگاه ایمنی، باعث تحریک و واکنش نسبت به این مواد بدون خطر میشود.
این واکنش التهابی، به مجموعهای از علائم در بدن ختم میشود که به آن حساسیت یا آلرژی میگوییم. حساسیت فصلی یا آلرژی مثل دیگر حساسیتها زمانی بروز میکند که سیستم ایمنی بدن در مقابل برخی عوامل موجود در محیط اطراف واکنش نشان میدهد. البته غالباً این حساسیتها مشکل خاصی ایجاد نمیکنند.
درمان آلرژی فصلی
برای درمان آلرژی فصلی باید عوامل محرک سیستم ایمنی بدن را شناسایی کرد؛ همچنین میتوان با تغییر شیوه زندگی آلرژی فصلی را تا حدودی کنترل نمود.
از جمله مواردی که باعث بهبود شرایط میشود از این قرار است: بسته نگه داشتن پنجرهها،استفاده از پارچه نخی به عنوان ماسک،شستشوی گلو و بینی با آب نمک ولرم و رقیق، تغدیه سالم، عدم استعمال دخانیات.
درمان آلرژی فصلی در طب سنتی
طب سنتی نیز بروز حساسیتهای فصلی را چنین تشریح میکند: همزمان با شروع فصل بهار و جوشش خون، مواد تجمع یافته و ساکن در بدن نیز به حرکت در می آیند.
این مسئله از یک نگاه خوب است و از یک نگاه نامطلوب. حرکت مواد زائد باعث توجه بدن به این مواد گشته که با تدابیر صحیح میشود آنها را از بدن خارج نمود و از بروز بیماریهای مزمن پیشگیری کرد.
از طرفی این مسئله زمینه بروز مشکلاتی نظیر حساسیتها را فراهم میکند و باید برای پیشگیری و درمان حساسیتها چاره مناسب اندیشیده شود.
حساسیتها با توجه به نوع ماده نهفته بدن انواع مختلفی دارند. به طور مثال در بدنهایی که خلط صفرا زیاد است، بروز کهیر و خارش در بدن و در خلط بلغم باعث آبریزش بینی و عطسه زیاد میگردد.
همچنین ممکن است با تجمع مواد زائد در مسیرهای اصلی دفع، بدن مسیرهای جایگزین و غیرطبیعی را برای تخلیه مواد زائد انتخاب کرده و مشکلات پوستی، جوش زدن، خارش، آبریزش بینی و سایر التهابات و حساسیتهای بهاری به همین دلیل ایجاد میگردد.
در بعضی موارد لزوما مسیر طبیعی بسته نمیباشد و غلبه برخی اخلاط مثل دم، میتواند مقدمهای باشد برای پارگی مویرگهای نزدیک سطوح داخلی بافت گلو یا بینی.
این پارگی سبب خروج مواد زائد از مجرای رگ و مویرگ و انتقال آن به بافت حلق و بینی و تجمع در آن خواهد شد. همین مساله منشا ورود اخلاط ناصالح به آنجا خواهد شد و در نتیجه بدن تلاش می کند این مواد زائد را دفع کند و این دفع خود را به شکل خارش، خون دماغ، التهاب و ورم ظاهر می کند.
آب و هوای خاص بهاری، گرده افشانی گلها و شکوفهها، بوی گلهای بهاری و مصرف زیاد میوههای بهاری بدن را از حالت اعتدال سردی و گرمی خارج می کند.
مثلا سرما باعث انسداد مجاری تنفسی می شود. این انسداد موجب تجمع مواد زائد در سینوس ها می شود. بعد از گرم شدن هوا، مواد مسموم به حرکت درمی آیند. این حرکت زمینه بروز حساسیتهای بهاری میشود.
درمان آلرژی از نگاه دکتر روازاده
دکتر روازاده در اینباره میگوید: روشهای درمانی جدید آلرژی، دوری از مواد حساسیت زاست، اما طب قدیم درمان حساسیت را رابطه نزدیک با ماده حساسیتزا میداند.
با حجامت ابداعی جدید که تفاوتهای مختصری از لحاظ تیغ زدن با حجامت مرسوم دارد و حجامت آلرژی نام گرفته، بدین ترتیب که بعد از انجام کارهای اولیه حجامت، یک فراخوانی گلوبولی انجام میدهیم و سیستم دفاعی بدن در آن ناحیه بیدار شده و ماده حساسیت زا به آن ناحیه مالیده میشود که باعث رفع شدن حساسیت میگردد.
درمان آلرژی از نگاه دکتر خیراندیش
دکتر خیر اندیش نیز علاوه بر حجامت نسخههای متفاوتی در این رابطه دارد، من جمله:
برای درمان آلرژی ابتدا باید ۱۴ الی ۲۱ شب روغن سیاه دانه(نازیل) را داخل بینی بچکانید (هر بینی یک قطره)، مصرف روزی یک لیوان از دمکرده چای کوهی همراه با کمی عسل (۱۲۰ روز طی سه دوره 40 روزه)، خوراک سرکه انگبین (دو واحد عسل + دو واحد عرق کاسنی + یک واحد سرکه انگور طبیعی) شبی یک سوم لیوان از این شربت ریخته و دو سوم الباقی را آب بریزید به مدت ۱۲۰ شب (طی سه دوره 40 روزه) میل کنید.
البته اگر طبع سردی دارید به جای عرق کاسنی باید از عرق نعنا استفاده شود، بعد از ۴۰ روز مصرف داروهای فوق حجامت عام انجام گردد، یکماه بعد از حجامت عام اول حجامت عام دوم انجام گیرد، دو هفته بعد حجامت سر انجام شود، ۴۰ روز بعد از حجامت سر حجامت آلرژی انجام گیرد؛
همچنین باید توجه داشت اگر به چیز خاصی حسایت دارید آن را با خود به مطب ببرید تا بعد از حجامت پزشک آن را به موضع حجامت بمالد تا بدن نسبت به آن دیگر حسایت نداشته باشد.
به طور کلی علائم حساسیت فصلی ممکن است ناخوشایند و متفاوت باشند. اگر تردید دارید که مبتلا به حساسیت فصلی هستید یا نه، حتما با پزشک مشورت کنید.