مدیریت بدن و تدبیر دقیق آن در فصول چهارگانه سال، از دیگر اصول طب سنتی است که رعایت آن، سلامت و تندرستی را به ارمغان می آورد و بی تدبیری و عدم مدیریت آن نیز، سبب اختلال در بدن و عروض بیماری های روحی و جسمی می گردد.
انسان باید برای حفظ سلامت خود، بدن خویش را مدیریت کند و بایدها و نبایدهایی را به کار گیرد که او را از بیماری ها مصون نگاه می دارد. مراعات اصول تغذیه و بهداشت، با توجه به ماه ها و فصل های سال و مطابق با آب و هوای آن ماه و فصل، امری لازم برای سلامت و حفظ شادابی و نشاط و نیز پیش گیری از بروز اختلال در بدن و نابسامانی ها و ایجاد بیماری هاست.
بر این اساس، امام رضا (علیه السلام) برای هر یک از ماه های سال، خصوصیاتی را برشمرده و خوراکی ها و نوشیدنی های خاصی را تجویز و توصیه های ویژه ای در این باره بیان فرموده اند. در سخن حکیمانه ای از آن حضرت آمده است:
خوراکی سرد را در تابستان و غذای گرم را در زمستان بخور و غذاهای معتدل را در فصل بهار و پاییز. میزان مصرف خوراکی ها متناسب نیروی طبیعی بدن و میل به آن هاست.
تدابیر طب سنتی در فصل بهار
اعتدال بهاری همه جا را فرا می گیرد و سبب اعتدال خون و سرخی رخسار می شود. امام علی (علیه السلام) فرمود: با آغاز فصل سرما، بدن خود را حفظ کنید؛ ولی خود را در پایان آن نپوشانید، زیرا هوای بهاری با بدن های شما همان می کند که با درختان می کند.
امام رضا (ع) درباره این فصل می فرماید: فصل بهار، روح زمان و طبیعت است و نخستین ماه آن، “آذار” نام دارد.
در نگاه ایشان، همچنان که هوای بهار، تاثیراتی بر زمین می گذارد و گیاهان را می رویاند و درختان را سبز و خرم می کند، در وجود انسان نیز خوشی و خرمی پدید می آورد و او را به نشاط و فعالیت وا می دارد. این نشاط و سرخوشی در ماه های دوم و سوم که در ماه های رومی، نیسان و ایار نامیده می شوند، به حد کمال خود می رسد.
بهار طبیعتی گرم و تر دارد و رطوبت هایی را تعدیل می کند که از فصل زمستان در بدن افراد باقی مانده است. بدن انسان در فصل زمستان، به دلیل تحرک کم و همچنین خوردن غذاهای گرم و مقوی، از مواد بسیاری انباشته می شود که باید با شروع فصل بهار و گرما از بدن خارج شود.
فعالیت بدنی مناسب، از ساده ترین و موثرترین راه های خروج مواد زاید از بدن است که باید در فصل بهار، متناسب و بیش تر از فصل زمستان باشد. در فصل بهار، خلط های جمع شده و راکد در بدن به جریان می افتند و بیماری ها ظاهر می شوند.
این امر، سبب دگرگونی خون، خون دماغ، انواع ورم و دمل و جوش، خواب آلودگی و بعضی از انواع سرفه می شود. جنبش های مفرط بدنی و روانی و خوردن گرمی ها، این عوارض را تشدید می کند. بهترین کار در بهار، کم کردن خون (فصد، حجامت و نظایر آن) و کم خوردن و کم نوشیدن است.
حجامت از راه های خروج مواد زاید از بدن است. در فصل بهار، بوییدن گل ها، آثار و برکات فراوانی دارد و سبب نشاط و شادمانی و از بین رفتن اضطراب و پریشانی و درمان برخی بیماری هاست.
گرسنه ماندن نیز مضرات فراوانی به همراه دارد، زیرا گرسنگی از طریق تحریک مواد تجمع یافته در بدن، حساسیت (آلرژی) را در افراد تشدید می کند.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
واقعامطلب عالی بود.
289 روز پیش ارسال پاسخاگر میشه راجب غذاهایی که باید بخوریم اطلاعاتی بگذارید ممنون
288 روز پیش ارسال پاسخسلام؛
287 روز پیش ارسال پاسخممنون از پیشنهاد شما. ان شاء الله به زودی مقاله ای در این رابطه نیز منتشر خواهیم کرد.
سلام مهستی حاج محمدی هستم ممنون از مطالب قشنگتون درباره سرد مزاج ها هم بنویسید تشکر
279 روز پیش ارسال پاسخسلام پسرم متولد ۷۶ است ۳سال داروی مصرف میکند اسم داروها رهاکین۵۰۰ بی پریدن۲ کلونازپام ۱
271 روز پیش ارسال پاسخلیتیوم۳۰۰ کاربامازپین وقتی میخوره سر وبیحال می افته نمی خوره پرخاشری میشه وسائل میشکنه پرت میکنه لطفا جواب بدید ممنونم
اصول تغذیه سالم را رعایت نمایید.
188 روز پیش ارسال پاسخاز مصرف مواد غذایی با طبع سردو خشک پرهیز شود.
سر را با روغن شونیز گرم نمایید.
حب پادزهر احمدیه،گلاب،عرق و دم کرده گل گاو زبان + افتیمون و شربت مفرح مجموعه مفید است..
حجامت ساق پا مفید است
ترشی ممنوع. سرکه.شاه توت ممنوع
خوئک فراوان میل شود
گرده گل مفیداست
جوشانده برگ به مفید است
به،افتیمون،بهارنارنج،اسطخدوس را جایگزین چای روزانه خود کنید
روزی 1فنجان عرق بسفایج مفید است
عرق مرکب اعصاب مفید است
چای مبارک مجموعه مفید است..
سلام زهرا هستم ممنونم ازشما و درباره معده وسرد مزاج بیشتر بگویید
242 روز پیش ارسال پاسخدرمان مشکلات مری و معده از قبیل (زخم مری ـ زخم معده ـ نفخ ـ آروغ ـ ترش کردن ـ ورم معده ـ ریفلاکس معده ـ هلیکوپاکتر معده ) :
240 روز پیش ارسال پاسخ1یک لیوان عرق نعنا به همراه یک قاشق مرباخوری تخم بارهنگ داخل ظرفی ریخته پس از جوش آمدن ده دقیقه ملایم بجوشد بعد از ولرم شدن با کمی عسل شبها موقع خواب میل شود . طول درمان بسته به نوع بیماری ۴۰ الی ۱۲۰ روز میباشد. لازم به ذکر است در بیماری زخم معده میتوان برای نتیجه سریعتر از یک قاشق غذاخوری تخم بارهنگ استفاده نمود.
توجه: این نسخه در عین سادگی بسیار عالی جواب میدهد امتحان کنید.
توجه : برای نتیجه بهتر و سریعتر در مشکلات معده باید موارد زیر به طور جدی رعایت شود.لازم به ذکر است که بسیاری از مشکلات ناشی از عدم رعایت همین موارد است:
الف) هیچگاه آب یخ ننوشید.(خیلی سرد)
ب) ترک آب بین غذا (بهترین وضعیت نوشیدن آب نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از آن است.)
ج) کاهش سردیها مخصوصا شبانگاه (ماست ـ شیرـ دوغ ـ نوشابه ـ چایی )
توجه :سعی شود سردیها با مصلحات آن مصرف شود.مثلا: ماست و دوغ با نعنا و کاکوتی ـ شیر با عسل یا خرما ـ ...
درمان اسهال
الف) اگر اسهال معمولی باشد : همان نسخه بالا است فقط بسته به شدت آن باید که هر ۴ الی ۶ ساعت یکبار مصرف گردد تا نتیجه مطلوب بدست آید.
ب )اگر اسهال خونی باشد :
مقداری نبات را ذوب کرده دو الی سه قاشق غذاخوری تخم بارهنگ را داخلش ریخته بعد از یک الی دو دقیقه با آب مخلوط کرده بگذارید تا جوش بیاید پس از ده قیقه جوش خوردن ملایم از آن استفاده نمایید. هر ۶ ساعت یک استکان میل شود.
درمان مشکلات در روده از قبیل (باد روده ـ کولیت روده ـ زخم روده ) :
استفاده از همان نسخه عرق نعنا و بارهنگ فقط با این تفاوت که به جای عرق نعنا از یک لیوان گلاب استفاده گردد.
توجه : اگر مشکلات روده همراه با مشکلاتی از معده باشد در نسخه بالا از نصف لیوان گلاب و نصف لیوان عرق نعنا استفاده میشود.
شربت اکسیر معده بسیار مفید میباشد.اگرفشارخون بالایی ندارید.
ازخوردن مواد غذایی خام.میوه خام.ترشی.مرکبات ولیموعمانی خوداری شود.
غذا های مربوط به بیماری صرع کدام است؟
242 روز پیش ارسال پاسخصرع نتیجه غلبه سردی به مغز است.
240 روز پیش ارسال پاسخبه هیچ وجه غذای سرد استفاده نشود.
غذای گرم و خشک استفاده شود.
دم کرده اسطخدوس و افتیمون هر شب میل کنید.
یک ربع قبل از غذا 1لیوان عرق زنیان میل شود.
ادویه گرم در غذا استفاده شود.
مغز شتر را در محلول آب ، نمک دریا، سرکه طبیعی، پیاز و سیر و زردچوبه پخته و با دارچین و نان سنگک یک وعده غذایی استفاده شود.