در مقاله قبلی توضیح دادیم که متاسفانه عموم مردم روغن کنجد را با روغن  ارده کنجد اشتباه می گیرند در حالیکه در طب سنتی استفاده از روغن کنجد ممنوع و مضر است و این روغن ارده کنجد است که مفید است چه برای پخت غذا و سرخ کردن و چه برای پوست صورت و موی سر. به همین دلیل در مقاله قبل در مورد خواص روغن ارده کنجد و مضرات روغن کنجد در پخت و پز و تهیه سالاد صحبت کردیم و در این مقاله به بیان خواص روغن ارده کنجد برای پوست صورت و موی سر توضیحات کاملی ارائه خواهیم داد.

خواص روغن

خواص روغن ارده کنجد

روغن ارده کنجد از دسته روغن های نیمه خشک شونده است که می­تواند بصورت خوراکی در پخت و پز و نیز تهیه سالاد استفاده گردد. از روغن ارده کنجد علاوه بر فواید درمانی و استفاده در طب سنتی جهت تولید صابون و به عنوان ماده موثره برخی لوازم آرایشی و بهداشتی نظیر کرم ­های مرطوب کننده استفاده می­گردد.

خاصیت روغن ارده کنجد در درمان انواع بیماری ها

استفاده از روغن ارده کنجد برای درمان و پیشگیری از بیماری ها از دوران آشوریان در ایران رواج داشته است. این قوم به واسطه شناخت خواص روغن ارده کنجد از آن برای درمان بیماری بصورت پماد، دارو و نیز غذایی استفاده می­ نمودند.

روغن ارده کنجد به واسطه خاصیت چربی غیر اشباع آن و نیز وجود ویتامین های گروه E ،K و غنی بودن از آنتی­اکسیدن برای پوست صورت بسیار مفید است. وجود اسید چرب امگا 6 نیز روغن ارده کنجد را از لحاظ درمانی مورد توجه متخصصین طب سنتی قرار داده است.

روغن ارده کنجد برای افراد مبتلا به دیابت به واسطه وجود عنصر منیزیم در این محصول بسیار مفید است و می­ تواند اثر بخشی داروی اصلی کنترل دیابت نوع دو یعنی گلی بن کلامید را بهبود دهد.

در طب سنتی از انواع روغن ها برای مراقبت از دندان ها و بهداشت دهان و دندان و سلامتی لثه ­ها استفاده می­ شود. استفاده از روغن ارده کنجد به واسطه از بین بردن باکترهای آلوده­ کننده محیط دهان می­تواند بعنوان محصول دهان شو بصورت روزانه مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از این روغن برای سفید کردن بیشتر دندان ها نیز کاربرد دارد.

یکی از بیماریهای شایع در کشور ما بروز بیماری قلبی است. در بین بیماری های قلبی شایع بروز تصلب شرائین از بیماریهای حاد و خطرناکی است که در صورت عدم معالجه باعث بروز سکته قلبی و مرگ افراد می­ گردد. روغن ارده کنجد به واسطه وجود ماده آنتی­اکسیدان بسیار قوی به نام سس­آمول می­تواند در سطح موثری از بروز این بیماری شایع و خطرناک در افراد جلوگیری نماید.

در کشورهای آفریقایی از روغن ارده کنجد به عنوان کرم ضد آفتاب قوی برای محافظت از پوست در برابر اثرات مضر ناشی از اشعه­ های خورشیدی استفاده می ­شود. این روغن همچنین برای محافظت پوست از اثر نیش پشه ­ها در این مناطق کاربرد دارد.

تحقیقات علمی معتبر خواص روغن ارده کنجد را به واسطه وجود عنصر منیزیم و خاصیت آنتی­اکسیدانی در کنترل و بهبود انواع سرطان روده به اثبات رسانیده است. مصرف منظم و مداوم روغن ارده کنجد می­تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا بیش از 10% کاهش دهد.

غنی بودن روغن کنجد از عناصر معدنی روی و کلسیم عامل مهمی در تقویت سیستم اسکلت ­بندی و استخوانی بدن دارد. در طب سنتی از روغن ارده کنجد برای درمان بیماری های استخوانی به ویژه برای درمان پوکی استخوان استفاده می­گردد.

یکی از شایع ترین بیماریهای گوارشی در جامعه ایرانی بیماری رفلکس معده و یا بازگشت اسید معده می ­باشد. این بیماری به دلایل متعدد بسیاری از افراد را گرفتار نموده است. استفاده مداوم و منظم از روغن ارده کنجد می ­تواند در کنترل و درمان این بیماری موثر واقع شود.

حضور عنصر مس در ترکیبات روغن ارده کنجد به آن خاصیت ضد التهابی قوی داده است. از این رو از این روغن برای درمان دردهای موضعی بصورت ضماد یا مرهم در طب سنتی اسلامی استفاده می ­شود. همچنین مس موجود در این روغن موجب تقویت مفاصل می­ گردد.

بیماری تنفسی شایع در ایران بروز آسم و تنگی نفس می­ باشد. روغن ارده کنجد به واسطه وجود منیزیم در ترکیب خود می­تواند از اسپاسم مجاری تنفسی در سطح قابل توجهی جلوگیری نماید.

خاصیت ضد باکتریایی این روغن نیز می­تواند برای درمان بیمارهای باکتریایی شایعی نظیر گلودرد استفاده شود. در طب سنتی برای التیام گلودرد قرقره روغن ارده کنجد برای بیماران تجویز می ­گردید. خاصیت ضد قارچی نیز از خواص روغن ارده کنجد می­ باشد که از آن می­توان برای التیام زخم های بدنی و حتی چشمی بصورت ضماد استفاده نمود.

غنی بودن روغن ارده کنجد سبب شده است که از آن در فعالیت های زیاد بدنی بعنوان عامل تقویت کننده در مواد غذایی استفاده شود. این موضوع می­تواند مورد توجه ورزشکاران و افرادی که دارای مشاغل سخت بدنی و فیزیکی روزانه هستند قرار گیرد. استفاده از این روغن به همراه خمیر ارده به همراه مواد غذایی در زمان سحری می­ تواند عامل موثری برای تقویت قوای روزه­ داران نیز باشد. استفاده از روغن ارده کنجد برای درمان استرس، یبوست و کاهش قابل توجه چربی بد خون بسیار مفید است و این موضوع در آثار مکتوب و معتبر طب سنتی به اثبات رسیده است.

خواص روغن کنجد برای مو

خواص روغن ارده کنجد برای مو

روغن ارده کنجد به واسطه داشتن امگا 3، 6 و 9 به سهولت به ریشه مو رسوخ یافته و عمل تغذیه کامل مو را انجام می­ دهد. این روغن به علت خاصیت تیره ­کنندگی می ­تواند به همراه برخی روغن های دیگر نظیر روغن نارگیل و روغن بادام به عنوان رنگ موی طبیعی استفاده شود.

به علت نگهداری حیوانات خانگی شیوع شپش در موی افراد افزایش یافته است. روغن ارده کنجد به سبب خاصیت آروماتیکی می­ تواند در رفع آلودگی شپش مو بسیار موثر باشد. همچنین از این روغن می­توان برای رفع شوره سر و رفع التهابات پوستی سر بطور موثری استفاده نمود. خاصیت تغذیه ­کنندگی این روغن از ریزش مو جلوگیری نموده و باعث درخشانی و حالت دهی آن می­ گردد.

خواص روغن ارده کنجد برای پوست صورت و چاقی صورت

خواص روغن ارده کنجد بر روی پوست در طب سنتی به دو شیوه تازه­ خوری دانه و یا استحصال روغن مورد تجویز طبیبان حاذق سنتی بوده است. به لحاظ مقاومت بالای این گیاه به خشکی، کشت گونه ­ها و واریته­ های متنوعی از این دانه با ارزش در کشور ما توسعه یافته است. علاوه بر توجه طب سنتی به روغن ارده کنجد، شرکت های بزرگ و مطرح که برندهای معتبر و به نامی را در جهت مراقبت از پوست تولید و عرضه می­ نمایند از روغن این دانه گیاهی با ارزش، به عنوان یکی از مواد موثر اولیه برای تولید انواع محصولات مراقبتی پوست بهره­ می­ گیرند.

خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی و نیز وجود مواد آنتی اکسیدان قوی سبب شده است که از این روغن در طب سنتی به عنوان داروی مهمی در حفظ سلامت و شادابی پوست استفاده شود. استفاده از فرآوردهای صنعتی محصولات آرایشی بهداشتی و... صنعتی به کلی مضر و ممنوع است و الزاما باید با توجه به نوع پوست از لحاظ چرب و یا خشک بودن صورت گیرد. در حالیکه استفاده از روغن ارده کنجد برای تمامی پوستهای چرب، خشک و یا مختلط میسر است. البته توصیه می ­شود از این روغن برای پوست های چرب با احتیاط استفاده شود.

استفاده روغن ارده کنجد بر روی پوست به عنوان سم زدا، محافظت از اشعه مضر خورشید، خاصیت ضد التهابی، از بین بردن ضایعات قارچی و باکتری ها و بهبود زخم بسیار مفید می باشد. همچنین استفاده مداوم و صحیح آن برای درخشندگی و لطافت پوست در طب سنتی توصیه گردیده است.

امروزه در بسیاری از مراکز درمانی سنتی از بو درمانی یا آروماتراپی برای درمان و بهبود بیماری ها استفاده می­شود. در کشورهای پیشرفته و خصوصا در اروپا، هتل ها و مراکزی با عنوان توریست سلامتی احداث شده­ اند که از آروماتراپی بشکل جدی و موثر استفاده می­ نمایند. استفاده از روغن ارده کنجد بصورت آروماتراپی نیز مورد توجه این مراکز می ­باشد. روغن ارده کنجد به علت داشتن بوی مطبوع در صورت انجام روغن ­گیری صحیح برای ایجاد آرامش و درمان بیماری افسردگی بسیار مفید است.

از روغن ارده کنجد به واسطه وجود مواد ضد باکتریایی و ضد قارچی و نیز خاصیت ضد التهابی برای سم­زدایی از طریق ماساژ بدن استفاده می­ شود. استفاده از روغن ارده کنجد برای افزایش میزان گردش خون زیر جلدی نیز از دیگر خصوصیات این روغن طبی می­باشد.

یکی از مشکلات پوستی شایع بروز آکنه است که سالیانه بسیاری از بیماران و خصوصا قشر جوان را مجبور به مراجعه به مراکز درمانی می ­نماید. استفاده از پمادها و کرم های ضد جوش متعددی توسط پزشکان متخصص پوست تجویز می­ گردد که عمدتا بعلت برند بودن، گران بوده و امکان تهیه آن برای همگان وجود ندارد. البته صرف گران بودن مورد توجه نیست و به دلیل ترکیبات شیمیایی در تولید و تهیه برای سلامتی ممنوع و مضر است!

در طب سنتی شستشوی پوست بدن و صورت با صابون غیر قلیایی و استفاده از روغن ارده کنجد به عنوان مرطوب کننده به عنوان راه­ حل قطعی درمان آکنه شناخته شده است. یکی از مزایای استفاده از روغن ارده کنجد این موضوع است که مانند سایر محصولات آرایشی و بهداشتی اثر چربی خود را بر روی پوست نمی­ گذارد و با اطمینان خاطر می­توان برای درمان آکنه از روغن ارده کنجد استفاده نمود.

خواص روغن ارده کنجد بر روی پوست و چاقی صورت به واسطه ترکیباتی است که این روغن از آن بهره­ مند است. این ترکیبات سبب شده است که  بتوان از آن در زمینه­ های بهداشتی، آرایشی و همچنین درمانی بصورت موثر استفاده نمود. استفاده از روغن ارده کنجد بر روی پوست از جمله موارد پزشکی است که در راستای حفظ سلامت و شادابی پوست از دیر باز مورد توجه قرار گرفته است.

باید توجه داشت پروسه تولید روغن از دانه کنجد نیز در میزان توفیق مراحل درمانی عارضه­ های پوستی بسیار مهم هستند. در حال حاضر روغن کنجد متاسفانه در شیوه­ های صنعتی برای سود­آوری بیشتر از طریق پرس گرم و تحت درجه حرارات بالا صورت می­ گیرد که این موضوع می­تواند خواص درمانی مورد نظر در درمان بیماری های پوستی را تحت تاثیر قرار دهد.

روغن کنجدی می ­تواند برای پشیگیری و یا درمان عارضه پوستی مورد استفاده قرار گیرد که از طریق شیوه صحیح و زیر 40 درجه سانتیگراد استحصال شده باشد. موضوع تصفیه و خالص سازی استاندارد روغن کنجد نیز از  موارد دیگری است که در خواص روغن کنجد بر روی پوست بسیار حائز اهمیت است.

خواص روغن ارده کنجد بر روی پوست به واسطه روغنی بودن این محصول در درجه اول سبب ایجاد نرمی و لطافت در پوست می­ گردد. در طب سنتی استفاده از روغن ارده کنجد بر روی پوست به واسطه خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی آن برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها پوستی قارچی و باکتریایی بسیار زیاد می باشد.

آلودگی های قارچی پوست عموما بصورت لکه ­های قرمز بر روی پوست ظاهر می­شوند که توام با خارش مداوم هستند. این عفونت مسری می­ باشد و می­ تواند از شخصی به شخص دیگر در  اثر تماس مستقیم سریعا منتقل شود. استفاده از موارد درمانی و خصوصا بهره­ مندی از خواص روغن ارده کنجد بر روی پوست در این بیماران توانسته است عوارض قارچی را در مدت دو هفته استفاده مداوم، کنترل و درمان نماید.

سلولیت نیز از بیماری های پوستی است که به واسطه آلودگی باکتریایی ایجاد می­گردد. عموما در حالت عادی باکتری های بسیاری بر روی پوست وجود دارند که هیچگونه عارضه­ ای را ایجاد نمی­ کنند. لیکن در صورت بروز زخم در پوست وارد آن شده و با تجمع باعث ایجاد آلودگی و عارضه می ­گردند. از شایع ترین موارد، شیوع باکتری های استرپتوکوک و استافیلوکوک می ­­باشد.

استفاده از روغن ارده کنجد بر روی پوست در زمینه باکتری زدایی این محصول بصورت گسترده­­ ای در طب سنتی مورد توجه طبیبان قرار دارد. بر این اساس روغن ارده کنجد به عنوان یکی از مواد موثر در کرم ها و ضمادهای گیاهی ضد باکتری مورد استفاده بیماران قرار می­گیرد.

ضروری  است سلولیت سریعا درمان شود تا از شیوع آن به سایر قسمتهای پوستی ممانعت بعمل آید. استفاده از روغن ارده کنجد بر روی پوست و نیز مصرف آنتی­بیوتیک  می­ تواند روند درمان این بیماری را تسریع نماید.

امروزه متخصصین پوست استفاده از کرم های ضد آفتاب را در تمامی فصول سال برای حفاظت از پوست در برابر اشعه ­های مضر خورشید توصیه می­ نمایند. استفاده از روغن ارده کنجد بر روی پوست بصورت کرم محافظت کننده از پوست در برابر اشعه خورشید از دیر باز مورد توجه طب سنتی بوده است. این محصول به علت عدم ایجاد حالت چربی آزار دهنده بر روی پوست می­ تواند به عنوان عاملی طبیعی جهت محافظت پوست در برابر اشعه خورشید مورد استفاده قرار گیرد.

استفاده  از روغن ارده کنجد بر روی پوست به واسطه نقش محافظتی آن نیز در طب سنتی مرسوم است. بطور مثال استفاده از این روغن بصورت کرم برای جلوگیری از آثار مخرب کلر موجود در آب (توجه داشته باشید که استفاده از استخرهایی که در آب آن ها از کلر استفاده می شود مضر و ممنوع است) بر روی پوست ورزشکارانی که به ورزش شنا مبادرت می­ نمایند توصیه می­گردد.

خواص روغن کنجد برای چاقی صورت

خواص روغن کنجد برای چاقی صورت

خواص روغن کنجد برای چاقی صورت نیز از مواردی است که در مراجع معتبر طب ایرانی بدان اشاره شده است. در حقیقت موثر ترین روش طبیعی تعریف شده در طب سنتی ایران استفاده از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می­باشد.

فاکتورهای زیادی در زیبایی صورت افراد موثر هستند. لکن میزان چاقی و یا لاغری صورت متناسب با جثه فرد می ­تواند موثرترین عامل موثر باشد. در برخی موارد وجود چهره نحیف و لاغر، نامتناسب با جثه فرد می­تواند زیبایی چهره را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از راهکارهای موثر درمان در طب سنتی استفاده از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می­باشد.

استفاده  از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می­تواند بعنوان روشی مطمئن، طبیعی و نیز مقرون بصرفه، جایگزین روش هایی گردد که به واسطه استفاده از تزریق مواد مصنوعی به زیر پوست صورت انجام می­ گیرد.

تزریق  ژل سنتتیک، علاوه بر گران­ قیمت بودن در بسیاری از موارد به علت پایین بودن کیفیت مواد اولیه و یا عدم تبحر پزشک معالج در تزریق مواد، سبب بروز مشکلات و عوارض جدی می­گردد. استفاده از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می­ تواند به عنوان یک روش طبیعی بی­ خطر در کنار سایر تدابیر مورد استفاده عموم افراد بدون هیچ محدودیتی قرار گیرد.

خاصیت  حجم دهنگی روغن ارده کنجد سبب شده است که طب سنتی توجه ویژه ­ای به استفاده از این روغن برای چاقی صورت داشته باشد. وجود ترکیبات پروتئینی، انواع ویتامین­ ها و نیز وجود خاصیت آنتی­اکسیدانی قوی روغن کنجد سبب شده است که  از آن بعنوان یک حجم دهنده طبیعی صورت و گونه استفاده شود.

استفاده  از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می ­تواند برای جلوگیری از ایجاد چین و چروک و نیز درخشندگی پوست نیز مورد توجه قرار گیرد. استفاده مداوم از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت به صورت روزانه می ­تواند به عنوان یک روش امن و غیر تهاجمی برای تصحیح شکل لاغری چهره افراد مورد استفاده قرار گیرد.

روش استفاده از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت

روش استفاده از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت

به  منظور افزایش خاصیت روغن کنجد برای چاقی صورت توصیه می­گردد ابتدا پوست صورت به وسیله پن و یا صابون های غیر قلیایی شسته و خشک گردد. برای افزایش میزان جذب لازمست قبل از استعمال روغن ارده کنجد، پوست صورت به مدت حدود 5 دقیقه کاملا ماساژ داده شود. بعد از استعمال روغن بر روی پوست صورت نیز لازم است برای افزایش میزان جذب روغن ارده کنجد توسط پوست، مجددا پوست صورت ماساژ داده شود.

برای افزایش خاصیت روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می ­توان آن را به صورت مخلوطی با سایر روغن های موثر بر روی پوست مورد استفاده قرار داد. یکی از روغن های مهمی که می ­تواند خواص روغن کنجد بر روی چاقی صورت را افزایش دهد، استفاده از روغن زالو می­ باشد.

استفاده از موادی نظیر گلاب و گلیسیرین نیز در افزایش خاصیت روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می­ توانند موثر واقع گردند. همچنین مصرف برخی مواد خوراکی نظیر کله گوسفند مانند بناگوش و... نیز می ­توانند برای ترمیم پوست صورت مفید واقع گردند.

استفاده از  برخی تمرین های ورزشی ویژه، گونه و صورت نیز می ­تواند نتایج استفاده از روغن ارده کنجد برای چاقی صورت را بهبود بخشد. یکی از ورزش های رایج، حبس کردن هوا در داخل دهان شبیه یک بادکنک به مدت 60 ثانیه است. توصیه می­ شود عمل دم و حبس هوا و خارج کردن آن بصورت متوالی چندین مرتبه در روز توسط بیمار اجرا گردد. همچنین بادکش صورت نزد متخصص طب سنتی بسیار مفید است. این موضوع در تاثیر خاصیت روغن ارده کنجد برای چاقی صورت می ­تواند مفید فایده باشد.

روش های تصفیه روغن کنجد

روش های تصفیه روغن کنجد

استفاده  از روشهای شستشوی مستقیم با آب، ته­نشین کردن، صاف کردن و یا استفاده از روش رایج سانتریفوژ می­تواند خلوص روغن استحصالی را تضمین نماید. همچنین عمل تصفیه به واسطه جدا سازی تمامی ناخالصی ­ها می­تواند در افزایش میزان  پایداری و جلوگیری از شیوع آلودگیهای میکروبی موثر باشد.

قطعا  استفاده از روغن کنجد بر روی پوست شدیدا متاثر از توجه به واریته و نوع استحصال روغن می ­باشد. چه بسا استفاده از روغن کنجدی که به روشهای غیراستاندارد و تجاری استحصال شده باشد، می­تواند باعث بروز آلودگی­های میکروبی و نیز عوارض ثانویه در پوست گردد. بنابراین استفاده از روشهای صحیح  استحصال روغن و یا خرید روغن ارده کنجد از مراکز عرضه معتبر و مورد تایید می تواند کارساز باشد.

ترکیب شیمیایی روغن کنجد

این روغن متعلق به گروه اسیدهای اولئیک و لینولئیک می­باشد که کمتر از 15% اسید چرب اشباع دارد. بیشترین میزان اسیدهای چرب این روغن شامل پالمتیک و استئاریک می­باشد. همانگونه که ذکر شد خواص روغن کنجد بر روی پوست بر اساس میزان اسیدهای چرب غیر اشباع آن می­ باشد که بیش از 85% اسیدهای روغن را تشکیل می­ دهد. این اسیدها عمدتا از رده اسید اولئیک و اسید لینولئیک می­باشند که خواص درمانی این اسیدهای چرب غیر اشباع در بیماری ها و عوارض پوستی در طب سنتی به اثبات رسیده است.